KaplansbostadenKaplansbostade vid Prostsjön (på prostgårdstomten) har fått en uppfräschning och är ett vackert blickfång när man går prostsjörundan.

Annat var det för ett par år sedan, då såg den ut så här:
Bygge på HornbrinkstomtenÄr det ett utbombat hus i forna Östtyskland? Nej, det är bygget som pågår mellan Storgatan och Kyrkogatan i Värnamo. Hornbrinkshuset revs, och jag som inte har studerat planutställningen trodde att det bara var den byggnaden som skulle ersättas. Men det är ett halvt kvarter som bebyggs!Snart minns vi inte längre hur det gamla huset som revs såg ut. Fast Hornbrinks ska ju flytta tillbaka från sitt nuvarande tillhåll i Pelikanen.

Mycket bråte blir det vid en rivning.Och mycket bråte blir det vid byggarbetsplatser. Det ska bli spännande att se hur det blir i färdigt skick!


Utbyggnad av Norra kyrkogårdenEn kyrkogård är ofta en lummig och stämningsfull plats där man kan promenera på krattade grusgångar och känna stillhet och svalka. Värnamo Norra kyrkogård är förutom en begravningsplats också en stor vacker park med sittplatser, fontän och planteringar.

Nu byggs kyrkogården ut i riktning mot Prostsjön. Hus är rivna och omfattande markarbeten har utförts. En bäck med porlande vatten finns redan där, vattenväxter har planterats, gångar anlagts och träd håller på att rota sig.
Bra, Värnamo kommun!

Vi har simundervisning i skolan, vi har fina utomhusbad som Värnamobadet och Forshedabadet. Badsjöar inom nära räckhåll och simhallen i Värnamo, numera öppen året om.

Att kunna simma ses som en självklarhet och oavsett simkunnighet är det en härlig känsla att vistas i vatten.

Alla trivs dock inte med att klä av sig i stort sett alla sina kläder och fritt bli beskådad av vem som helst. Många vill inte göra det av kulturella och religiösa orsaker. Det som är självklart för mig är en omöjlighet för andra.

Jag är farmor och kan gladeligen tänka mig att ta på baddräkt och leka i vattnet med min ettårige sonson. Det gjorde inte min farmor. Hon hade alltid heltäckande kläder och bar sjalett utomhus. Det var inget konstigt med det.

Nu ska det bli badtid i simhallen i Värnamo enbart för kvinnor. Jättebra! Till en ringa kostnad ska fönster skärmas av och en badvakt anlitas under en tid på dagen som inte inkräktar på andra öppettider och inte heller på andra bokade tävlingar/träningar. Bra att utnyttja bassängerna fullt ut!

Det kommer att vara öppet för alla kvinnor över 15 år. Ett utmärkt tillfälle för kvinnor att bada och simma utan ansvaret för småbarnen.

Att man dessutom slipper de manliga kritiska ögonen blir skönt. Kunna gå utmed bassängkanten utan att behöva passera ett antal ögonpar som klistrar sig fast på ens inte så attraktiva kropp.

Jag har hört att man ska kunna hyra en heltäckande baddräkt om man inte vill exponera sig över huvud taget.

En jättebra chans att lära sig simma och kunna föra konsten vidare till de mindre barnen.


Nya konstverk i simhallenTina Eskilsson heter konstnären bakom den nya utsmyckningen i simhallen i Värnamo. Se hennes hemsida via länken. Konstverken utgör också en rumsavskiljare mellan stora och lilla bassängen. Verket heter "Rosor i vatten" och avtäcktes i torsdags.
Raymond Pettersson, Monica Lembke och konstnären själv medverkade vid avtäckningen. Dessutom var simhallen full av barn och föräldrar som även fick en konstupplevelse i samband med simskoleavslutningen.Alla i publiken fick en röd ros!

Sen gick vi till Lilla Krogen och åt gott och hade en improviserad kusin- och sysslingträff.

Bokrea hos Fälths i VärnamoTryckeriet Fälth & Hässler i Värnamo har känts som en institution - de har alltid funnits, liksom. Nu händer det mycket i boktryckarbranchen och stor del av personalen är uppsagd på företaget. (Om jag har förstått saken rätt, är företaget sålt, skriv gärna i en kommentar om du vet mer om detta.)

Fälths har gjort många praktverk genom åren och är kända för sin höga kvalitet. De senaste dagarna har de haft utförsäljning av en hel del böcker och även av inredning.På 1980-talet var det jättepopulärt att sätta ett gammalt sätterikast på väggen och fylla det med småprylar. Jag ville väldigt gärna ha ett då, och köpte en nytillverkad hylla eftersom det var lättare att få tag i. Mycket dammande var det av minifigurerna och de små hyllplanen.

Jag vet inte vad som for i mig, men jag köpte ett kast idag. Vet inte vad jag ska ha det till - dammtorkning är inte min favoritsyssla. Men jag kunde inte motstå det - det är något med utförandet, det gamla träet och handtaget som tilltalar mig. Helst skulle jag vilja att typerna låg kvar.

Det kommer att bli en chic inredningsdetalj hos paret i 30-årsåldern, som lade ett bud på ett helt skåp.

Som värnamobo och konst- och designintresserad kunde jag inte motstå stora boken om Bruno Mathsson. För varje betald hundralapp fick man välja en gratisbok från ett välfyllt fyndbord. Det blev några stycken...


Gatumusikanter i VärnamoJag tror att jag fortfarande känner av sviter efter den jobbiga vintern. Det vill inte riktigt gå in att det blev vår och att det nu är sommar. Visserligen har vinterskorna, -jackorna och broddarna åkt ut från hallen, men det går trögt att fatta att vi redan är inne i juli. På statusuppdateringarna på Facebook är det fullt med hurtiga utrop om grillning, altaner, festivaler och resor. Jag har inte ens fått ut en blomma på balkongen.

Klirret och skratten från uteserveringarna är ett trevligt sommarljud, liksom levande musik på avstånd. Så jag cyklade närmare och blev sittande att lyssna på några av gatumusikanterna som finns i stan hela sommaren. Ett väldigt trevligt arrangemang som omväxling till högtalarmusiken på Storgatsbacken som kan bli enerverande.

Dessa ungdomar var jätteduktiga och skapar en fin stämning i sommarvärnamo.


RSS 2.0