Värnamo inför 70-talet

 
Boken gavs ut av Lions Club i Värnamo och trycktes på Fälths tryckeri. Fotograf är den kände K W Gullers, samt några andra icke namngivna fotografer.
 
Via en värnamohistorik, där det bl a nämns att staden skulle fylla 50 år 1970, har bokutgivaren samlat en mängd bilder som tar oss till den nybyggda Finnvedsskolan, bygget av de tre höghusen och det nya lasarettet, Industrier och fritidsaktiviteter.
 
 
Här på avsatsen utanför skolans matsal sitter bloggförfattaren och dinglar med benen som nr 11 från höger.
 
 
På den tiden gick E4:an fortfarande genom stan och trafiken kunde vara tät på det som idag är Storgatsbacken.
 
Min bok hittade jag i Tyskland och den hade tagit sig dit via färjan Rödby - Puttgarden, enligt skriften på försättsbladet.
 
En riktig skatt för en Värnamointresserad!

Mitt blandband 3

Stand By Me - Ben E King
 
 

Blues i Herrestad

 
Herrestadsjön låg stilla och sommarkylan började krypa in genom den öppna dörren. Men vi höll värmen tack vare Black Cat Bone som spelade blues på Herrestads Café i går kväll.
 
Den här kyliga sommaren lockar inte ut folk på utflykter, men den här kvällen tittade solen fram och lokalen var fullsatt.
 
Bandets medlemmar kommer från Smålandsstenar/Skeppshults-trakten och var väldigt bra!
 
Några motorcyklister hade också gett sig ut:
 
 
 

På en filt i Åbroparken

 
Jag önskar mig inte en restaurang i Åbroparken, inte heller ytterligare en bro över Lagan. Inte heller något trädäck som hänger ut över vattnet.
 
Bara en liten glasskiosk och en liten paviljong där det spelas levande musik ibland. Man kan sitta på en filt i gräset.
 

Mitt blandband 2

Det var sommar, det var 1970 och jag var 18 år.
 
 

Utsikt vid Missionskyrkan

 
I och med bygget av Hornbrinkshuset har Värnamos skyline förändrats radikalt. Likaså har byggnaden i hörnet Jönköpingsvägen/Pilgatan påverkat utsikten över stan.
 
Värnamo kyrka ser liten och gömd ut. Det verkar som om fyrkantiga husklossar med stora glaspartier är det som kommer att prägla stadsbilden framöver.
 
Inget fel dock i att bygga nytt eller riva det som inte fungerar. Huset som fanns före byggnaderna till vänster var nedgånget och fult. Men det skapar liv i en stad om man kan följa flera tidsepoker genom olika stilar på byggnader och se att det finns en tanke i att bevara och spara.
 

Förfallen utsmyckning på Tinas ö

 
Något har hänt med den konstnärliga utsmyckningen på gymnastikhallen på Tinas ö. I dag finns bara en rest kvar av det som jag visade här, i september 2009.
 
Så här såg det ut tidigare:
 
 

Mitt blandband 1

Värnamro Nyheter har en artikelserie som heter Blandbandet. Där får några personer med Värnamoanknytning varje somma ställa samman ett antal låtar, som spelas några dagar på Storgatsbacken.
 
Jag tror inte att jag kommer att bli tillfrågad, men vad gör det, när jag har mitt eget forum!
 
Jag startar med Primal Scream och "Movin On Up":
 

En gammal parkeringsplats

 
För länge sedan fanns inte Värnamo Nyheter-huset här på Storgatsbacken. När jag sitter och läser på den där Facebook-sidan jag nämnt tidigare, kommer det upp en massa minnesbilder som hade legat kvar i hjärnbarken för evigt, om inte gruppen hade startats.
 
1975 jobbade jag på ett kontor på andra sidan gatan och då var utsikten i stället denna:
 
 
Snett och nedförsbacke, men en central parkeringsplats. Det var folk hela dagarna som köpte lotter i den lilla lottkiosken. Själv brukade jag smita ner till EPA och köpa ett äppelknyte till eftermiddagsfikat.

Hornbrinkshuset

 
Nu är Hornbrinkshuset klart och hyresgäster och affärsverksamheter har flyttat in.
 
Klicka här och se hur det såg ut under rivningen!
 
 
Som en koloss ligger det där nu i gatukorsningen Pilgatan/Skolgatan. Fina lägenheter är det, har jag förstått av de planritningar jag har sett. Gym, stora balkonger, takträdgård mm finns det.
 
 
Den trädgården som fanns tidigare var inget vidare. Men det var lite luftigare i kvarteret.
 
 
Fint i alla fall att gatuskylten har fått behålla ett mer ålderdomligt typsnitt.
 
 
 

RSS 2.0