Loppis i rivningskvarter

Tre pigga damer i Värnamo hyr en lokal och ordnar loppmarknad. Det var första gången i lördags och jag missade alltihop. Men det blir fler tillfällen, och då kanske jag rent av hyr ett bord själv och försöker kränga mina pinaler.Lokalen är i mitten av bilden, där det är gråpapper för halva fönstren.

Lite ovanför kan man fortfarande se avtrycket av skylten för "Värnamo-Tidningen". Minns ni den? Det gör jag. Min farmor prenumererade på den på 1960-talet.

Jag gillar inte riktigt att det här kvarteret ska rivas. Charmen med det är just det oregelbundna, de olika stilarna och framför allt att det är näringsverksamhet i bottenvåningen. Det blir säkert fräscht och fint sen, men likriktat, som det brukar vid nybyggnation.

Apladalen i september

Jag kom cyklande med reafynden från EKO, och så här vacker är Apladalen en kväll i september:Kan man ha finare trädgård?

Bro i Apladalen

I kategorin "Broarna i Värnamo stad" har vi kommit till en av mina favoriter. Det är en av broarna över Kröcklebäcken i Apladalen. Här fanns förr en äldre bro som inte gjorde mycket väsen av sig. Men så kom Den Stora Översvämningen 2004 och svepte med sig både det ena och det andra och efteråt blev det en ny bro här!
Snart ett minne blott

Om ett år - kanske ännu tidigare - kommer vi att säga: "Hur såg det egentligen ut där i hörnet i början av Jönköpingsvägen, innan hela raden med gamla trähus revs?" Snart är bilden av Värnamo vi har från 1970-talet borta.

Ungefär som med polishuset... vad fanns där förut?

EKO stänger butiken

Det var tomt på nästan alla hyllor idag på EKO. Utförsäljning till 75 % - det började tidigare i veckan med 50 % rabatt, så värnamoborna har fyndat. Ramar fanns det fortfarande kvar och så köpte jag lite annat smått och gott. Bilden blev suddig och kanske lika bra det, så all choklad inte framträder alltför tydligt. Citygross öppnar "i oktober", men närmare datum har jag inte sett.Allt detta för 78 kr!

För nytillkomna läsare

Passa på att ta lång kafferast idag och titta nere till höger under "Arkiv". Där hittar du mer att läsa om Värnamo!

Mycket klimat idag

Hela dagen pågick konferensen - på kvällen för allmänheten. Allmänheten i Värnamo består av 80 % herrar i 70-årsåldern och äldre, 5 % av fruar till dessa och 15 % av lite blandat - om man ska gå efter de som lyssnade på kvällens föreläsningar. Inget fel på dem som kom, men synd att det inte var fler. Trötta var vi i alla fall, vi som stått där sedan morgonen. Kolor blev det över.Så här fina blomsterarrangemang stod på scenen.

Klimatkonferens i Värnamo

Kändisarna har vimlat i Arken hela dagen. Fotbolls-Sladjan, Meteorolog-Helen, EU-Anders och alla lokala kändisar; politiker och tjänstemän från Värnamo kommun förstås, men också från Gislaved, Gnosjö och Vaggeryds kommuner.

Alla gillar de citronkolor.

Mer rapportering kommer, jag är bara hemma och vilar fötterna en stund, för snart kommer nästa pass för allmänheten.

Kulturstafetten i Värnamo

Hela helgen har varit full av aktiviteter i Värnamo tack vare Kulturstafetten, arrangerad av Värnamo kommun och kulturförvaltningen. En väldigt bra idé att, som de säger, "på redan existerande evenemangsdagar fyllt på med ytterligare program".

Värnamobloggen var förstås närvarande både här och där. Var ska sleven vara om inte i grytan? Från musik i Åbroparken till allsång i församlingshemmet på fredagen och musik och konstutställning på lördagen i Hörle.Östbogillet dansade.Buckersfield spelade.Sen gick vi allihop till församlingshemmet och sjöng allsång: Jag vill ha en egen måne och Kungens lilla piga bl a med hjälp av Kammarkören.

På lördagen var det äntligen lite liv i Hörle Herrgård, eller Hörle Slott, som alla säger.Teresia Nyman och Björn Nyman spelade piano och trumpet. Musikens vänner i Värnamo hade arrangerat den konserten. Sen gick vi ner i slottets källare och tittade på vad konstnären Iris Rönnqvist ställde ut.


Hösten ska frysas inDen ena fredagen överväger jag att vara barfota i sandaler. Nästa fredag är det strumpor och skor, vantar och fårskinn på cykelsadeln.

Den här veckan har det blivit höst i Värnamo.

FöreläsningFörfattaren och journalisten Åsa Moberg var i Cupolen i Värnamo i kväll och berättade om sin bok om Florence Nightingale. Det var ett samarrangemang mellan kulturförvaltningen och vårdförbundet.

Nästa föreläsning blir om härskartekniker. Den ska jag inte missa!

Gissa fönstret

Nu blir det huvudbry igen!

Var i Värnamo finns den här fönsterdekorationen?
Konst i Värnamo

Nu startar höstsäsongen för Galleri Hörle Slott! Vernissage på lördag med Iris Rönnqvist. Medan du går runt i slottskällaren och tittar på konstverken kan du läppja på ett glas vin och äta chips, mingla med folk och träffa konstnären själv.

Läs mer om galleriet på deras hemsida!

Det är inte illa att i lilla Värnamo ha Galleri Hörle Slott, Smålands Konstarkiv, Blickfånget i Cupolen, Blå Huset, Galleri ÖK, Liljeqvist i Hornaryd... har jag glömt någon?Detta är en målning av Sune Lindén, vars utställning pågår just nu i Blickfånget.

Fasadrenovering

Det är roligt att följa husrenoveringar. Man kan lägga sin söndagspromenad förbi någon Värnamokåk som rustas upp och se vad som händer. Huset som är sammanbyggt med Sohlbergshuset började renoveras utvändigt i sommar. (Ska man säga Svenneshuset numera, förresten? Det känns avigt.)
Jag gillar att titta på hur det ser ut under fasaden och här ser man en rejäl trästomme och gammalt timmer.Se så fint det är knuttimrat!

Det mesta är klart nu, och jag återkommer med bild på det färdiga resultatet!Järnvägsbron i Apladalen

Två stycken har gissat på vilken värnamobro jag visade här, och båda hade rätt! Det är järnvägsbron i Apladalen och bilden visar hur den speglar sig i Lagan.

Det blir en lätt svindlande känsla när man står och ser ner i vattnet. Om man faller i vattnet - då borde det vara som att falla uppåt...Söndag i Värnamo

Såhär i söndagseftermiddagens stillhet höjer vi blickarna mot skyn och tittar på blommorna som hänger i amplar högt ovanför våra huvuden.


Västbovägen i Värnamo

Västbovägens nedre del mot järnvägen och viadukten är ett område som känns bortglömt. Nu kommer det kanske att bli ändring på det. Hittills har man kommit ur tunneln under spåren och hoppat av cykeln för att streta vidare uppför backen - de spänstiga trampar glatt vidare - och kastat ett öga åt Klevalidens fina gamla hus men mest sett den överväxta sluttningen ner mot Västbovägen. Visserligen har jag plockat lupiner där innan midsommar när de varit som vackrast och en och annan prästkrage har jag hittat också. Men särskilt vackert har det inte varit. Hade tomten fått vara kvar hade jag önskat en upprensning och att man hade tagit fram den gamla jordkällaren som jag har ett avlägset minne av att det fanns där. En bänk att sitta på och en rabatt med gammeldags växter. På den tiden innan tunneln var byggd, ja ända på 1970-talets början när man var och dansade på Folkan - då hände det att man parkerade där.

Men nu kommer det att bli annat! Hus ska byggas, två tomter är det planerat för och den ena villan är nästan klar.

Det ska bli spännande att se på, när det blir klart. En stadsbild som man är van vid sedan lång tid tillbaka kommer att helt ändra utseende.

Minns i september den ljuva maj

När regnet öser ner och hösten står för dörren behöver jag påminna mig om att sommaren var här nyss och att det bara är åtta månader tills det är maj i Värnamo igen.Men innan dess kommer april med den första trevande grönskan i rabatterna.Apladalen får sin matta av vitsipporoch sen blir det juni och hela stan är full med blommor i rabatter och krukor.Och det är inte höst än. Det bara känns så.
Klicka på de små bilderna för att förstora!

RSS 2.0