Ungdomligt

Men fatta. Att man är för gammal, typ. Mossig. Bloggar. Som om hon vore ung. Ska inte tanter. Virka. Och knyppla.

Ungdom är det som gäller. Jag läste i VN Fredag i går. Krönikören Linus Wennblom berättar att han ska sluta. Han har blivit rosad av medelålders kvinnor. "Så kan det gå när man försöker skriva för folk under 30 år", skriver han. Hoppsan! Här har jag suttit och läst en gratistidning riktad till ungdomar och unga vuxna, jag som är 55. Inte fattat. Lite ungdomsinriktning brukar det vara på fredagsbilagor. Man ska ut. Festa. Ladda ner. Men en gratistidning som kommer ut i Värnamo läses av alla åldrar. För att inte tala om ordinarie bladet. Det läses i stugorna. Från pärm till pärm. Av mig också.

Men ungdom is the shit, som man säger. Om man inte är politiker, förstås. Då blir man omskriven vad man än gör - fastnar i en hiss t ex. Hade det varit jag hade det säkert stått "äldre dam".

Härom dagen kunde man läsa om en ungdom som bloggat elakt om en lärare. Nu kommer VN att kontra med att det finns de som bloggar om annat än mode, utseende och helgens fester, tänkte jag. Men inte då. Kan det bero på detta inlägget?

I taket lyser stjärnorna

Johanna Thydells bok "I taket lyser stjärnorna" är en storsäljare och läses inte bara av tonårstjejer. Själv tycker jag den är väldigt bra, och mycket känslosam när hon skildrar en tonårsflickas kamp med att leva sitt liv - samtidigt som hon lever livet som dotter till sin cancersjuka mamma. Johanna Thydell är uppvuxen i Värnamo.

Nu är filmen klar - den har premiär 31 januari. Jag kan inte se att den visas i Värnamo på premiärdagen, men förhoppningsvis har jag letat för dåligt efter annonser.

Men Värnamobloggen har redan sett den, i går på filmfestivalen i Göteborg. Det var en fullsatt salong på biografen Roy på Avenyn.Ursäkta bildens dåliga kvalitet, men blixten slog i spegeln som affischen var uppsatt på.

Värnamobloggen recenserar inte filmer - det gör andra mycket bättre - men jag vill tala om att den är mycket sevärd. Den är inte inspelad i Värnamo (det skulle man ju ha märkt!). Jag rekommenderar alla att se den!

A-lagskurenDen här byggnaden tjänar sitt syfte och är välbesökt. Man kan säga att ibland är besökarna mer bedagade än byggnaden.

För icke Värnamobor kan jag berätta att fastighetsägaren där Systembolaget har sina lokaler har låtit bygga det här vindskyddet en bit ifrån. Det tjänar till att låta folk få tak över huvudet, som annars skulle stått vid entrén till Bolaget och däromkring med sina inköp. Det kan uppfattas som störande, men här har det blivit en träffplats och alla är nöjda.

Rätt gissat i bildgåtan!

Grattis signaturen SJ som gissade rätt på frågan var bilden var tagen!Det är på baksidan av "gamla pingstkyrkan" som det gamla garaget finns. Den här bilden är tagen med ryggen mot garaget.

Vattengatan i Värnamo

Det sägs att det här är det äldsta huset i Värnamo. Det får vi väl tro på; den informationen fick vi när man fick möjlighet att titta in i huset för några år sedan. Det var i ett väldigt trevligt arrangemang i stan när man fick möjlighet att titta in på nybyggda lägenheter och hus och hos folk som generöst öppnade sina hem så vi kunde beskåda hur de ordnat med uppvärmning, isolering och annat. Själv tittade jag mest på vad de hade för inredning och funderade på hur reaktionen skulle ha blivit under en rundvandring hemma hos mig. Men det var väl som inför försäljningar - man hade stylat rätt rejält.Huset finns i kvarteret Gästis och om någon känner till dess historia så skriv något i kommentarsfältet. Det går säkert att få mera uppgifter hos sällskapet Gamla Wernamo.Det finns starka restriktioner kring hur och om huset ska renoveras, ifall någon skulle vilja kosta på sig det. Men tills vidare står det som det står, i sin förfallna charm.

Än slank det hit

Halvfryst issörja med spår, det gör att man inte visslar sig fram på cykelbanorna i Värnamo. Särskilt inte om man har tänkt sig att cykla. Cykeln kan man ha till att hålla sig i, för gå är inte heller det lättaste. Som vanligt är det gatorna där bilarna kör som skottas. De som sitter inne i värmen stadigt på fyra hjul ska fram först. Vi oskyddade cyklister får slira fram bäst vi kan i kylan. Men så får vi frisk luft och motion också!Allt kanske är borta i morgon och så sitter jag här och gnäller helt i onödan.Detta ska jag minnas när jag klagar på att det är för varmt på balkongen.Ljus i Västra skolan

Nu är Tjugondag Knut förbi och ljusen släcks i fönstren på Västra skolan. Får man säga så förresten - eller säger man Prolympia?


Här i blogghemmet har tomtarna lagt sig ner för den här gången, men amaryllisen blommar med fyra blommor och en ny knopp på gång.

Hur går det med gissningarna? Än har inte rätt svar kommit! Var i Värnamo är fotot tagen?


Konst i Hörle

Nu är det dags igen att vända blicken norrut och styra kosan mot Hörle. Galleri Hörle Slott ställer ut verk från de egna medlemmarna och det är en utställning som blir större och bättre för varje år. I år är det ett rekordartat antal på 39 stycken som ställer ut sammanlagt 73 verk. Det är en blandning av nybörjare och mer etablerade amatörkonstnärer med olika tekniker som olja, akvarell och keramik. Vernissage på lördag! Både Värnamo Nyheter och Finnveden var på pressvisningen och gör väl lika fina reportage om utställningen som de brukar göra. Håll utkik i tidningarna!Här är ett smakprov - klicka på bilden för att förstora.

Var i Värnamo?

För att glädja mina mest trogna läsare och supportrar kommer här en ny bildfråga! Var i Värnamo är den här bilden tagen? Var finns motivet?Som synes hör det här inlägget till kategorin "Bedagade byggnader". Som vanligt finns det ledtrådar i bilden för den uppmärksamme.

Tjugondag Knut i Värnamo

Värnamobloggen är online! Direktsändning! Tja, nästan i alla fall. Nyss sände Radio Jönköping direkt från Värnamo Energi, där man i eftermiddag kan lämna sin gamla julgran och som tack få en trisslott, kaffe och grillad korv. Eftersom jag inte har frågat om lov, är det suddiga bilder på folk. (Bra att kunna skylla på det när man är en dålig fotograf.)Snart ska dessa granar bli fjärrvärme.Här serveras det kaffe och grillas korv.Och så blir det direktsändning i Radio Jönköping.

Nu ska jag torka av senapen runt munnen och skrapa trisslotten. Om jag inte hörs av på ett tag så befinner jag mig på en strand i ett varmt land. Men troligast är att det blir till att fortsätta cykelturerna i regnet morgon och kväll.


Uppdatering: Jag skrapade fram en vinst på 50 kr!

Som en påminnelse om växthuseffektenHär står isbjörnarna i gräset och undrar vart isen tagit vägen.


Hitta i Värnamo

Hade Tekniska kontoret i Värnamo beställt skylten hade det förmodligen stått "Btlhm" - hur hade då de tre vise männen hittat fram?


Gärna en semla till kaffet

Snokar man omkring bland gamla hus i kvarteret Gästis i Värnamo och fotograferar, så kan det dyka upp en fastighetsägare och försynt undra vad man håller på med.Det gjorde han rätt i, John-Erik Svensson, och passade på att visa mig sitt välskötta soprum. "Här är så fint så man kan sätta sig och dricka kaffe", sa han.Men det kaffet såg jag inte röken av. Snacka går ju! Inbjudningar mottages tacksamt via kommentarsfältet!

Förfall i Värnamo

I takt med att skymningen faller och ju mörkare det blir - desto vackrare brukar de bedagade bli. I alla fall när det gäller människor, men nu handlar det om byggnader och då är det tveksamt om tesen håller. Jag kom ut på promenad först klockan tre på eftermiddagen och då är inte förutsättningarna de bästa för att fotografera. Jag får väl vänta till mars och vårsolen, men finns det här kvar då?Detta är baksidan av husen vid Kyrktorget.

Årskrönika

Såhär på årets början är det brukligt att göra en sammanfattning av året som gått. Den här bloggen startade i mars, så vi missar några månader av företeelser och bilder från Värnamo.

Det var vid påsktiden och jag hade funderat ett tag på att starta den här bloggen. Vad skulle den handla om? Ingen nyhetsblogg, det skulle vara för krävande och jag har inte det intresset. Jag trivs i Värnamo och tycker att det är en fin och trevlig stad. När jag går eller cyklar i stan tycker jag det är roligt att fotografera, på min amatörmässiga nivå. Jag tycker om att uttrycka mig i skrift. Så det blev en kombination: skriva om företeelser i Värnamo och illustrera med foton.

Den första tiden berättade jag inte för någon om den här bloggen. Jag ville se om jag tyckte att det var roligt, om jag ville skriva inlägg någorlunda regelbundet. Och det var jättekul! Nu har jag alltid kameran med mig och idéerna kommer ständigt. När jag sen började få läsare blev det förstås ännu bättre. Läsarantalet ökar stadigt och det är inspirerande att bli läst. Fortsätt gärna att sprida Värnamobloggen till andra.Yngve Ekström-utställningen på Smålands Konstarkiv i mars var en höjdare för mig, som är förtjust i hans möbler. Till jul fick mina egna Ekström-stolar nytt tyg!

Sen blev det ett litet uppehåll till juni, då jag tog nya tag och gick ut och tittade på blomsterdekorationerna i stan.Den här rabatten på Flanaden är en favorit.

I juli blev det promenader i Apladalen och till Osudden, eller bara till Gästis.Sen blev det augusti, semestern var slut och vi var tillbaka på jobbet. Då blev det Värnamodagarna - vilken succé! Måtte älgkebaben komma tillbaka i år igen!September handlade om konstutställningar, föreläsningar, musikevenemang, kulturstafetten - det finns mycket att roa sig med i Värnamo!Oktober - regn och dysterhet. Eller mysigt och galleribesök? På Galleri Hörle Slott ställde Kjell Sundvall från Ljungby ut.I november var det fortfarande behaglig temperatur, den första snön kom i slutet av månaden, och så blev det premiär för julmässorna och julborden.Vi har nyss lämnat december för några kalla januaridagar och skriver 2009.


Vinter i Värnamo

Ännu en dag med rejäl vinterkyla i Värnamo. Det verkar vara läge att leta upp skridskorna, eller åtminstone åka kana på Osuddens  Vidösterns is.Visst går ett år fort?


Nyårsrevy i Värnamo

Nu är det dags vär Värnamorevyn i Folkets Hus. Jag hade möjlighet att se premiären i en fullsatt salong på nyårsafton.Det är en lokalrevy i traditionell Sven Slättengrensanda med lite gammalt, lite nytt, lite under bältet, lite lokalt och duktiga sångare och aktörer. En särskild eloge till orkestern! Har man inte sett gitarrspelaren, han där till höger, i andra sammanhang?
Gott Nytt År!

Nyårsdagen i Värnamo är en vacker dag med fem minusgrader och strålande solsken. Jag önskar alla en god fortsättning på 2009 med några bilder från tolvslaget i natt på Åbron.Det var inget organiserat nyårsfirande som för ett par år sedan, men värnamoborna vill stå på Åbron tillsammans och titta på raketer. Så det var vildfyrverkeri, till mångas glädje och krutröken låg tät över Åbroparken.

RSS 2.0