4 000 personer som vet att de är från Värnamo

Det bara svischade till, så var det över 4 000 medlemmar i Facebook-gruppen "Du vet att du är från Värnamo...". Det tog bara ett några få dagar, så spred det sig till värnamobor (förr eller nu) att här finns ett forum för nostalgi.

Det läggs ut bilder, det snackas i långa trådar om Asons, stallet i Sörsjö, lärare och allt möjligt relaterat till vår stad.

Här hittar du stället:

Du vet att du är från Värnamo...

Gruppen startades av Per Bunnstad, som driver web-tidningen Värnamo.nu. Han meddelade lite löst att han kanske skulle "göra något mera" av den här nostalgiska glädjen. Han kommer att få fullt upp; många vill ha dessa minnen samlade i någon form. Spännande att se vad det blir av det!

Några minnen dyker upp hela tiden, allt eftersom nya medlemmar får lust att göra ett inlägg. Jag har noterat några av de mest populära:

Allvetaren
Tore i Kvarnen
Bertil Penna
Skrevet
Grymt
Joels Livs
Den upstoppade valen
Vita Huset
Tavernan
Omar
Tummen
Folkets Hus
Lärare
Påskabål
Sten Stures

... och så Skrevet igen. Den korvkiosken måste vara det som gjort störst avtryck i våra hjärtan.
Du vet att du är från Värnamo...

På Facebook (där Värnamobloggen också finns) har det startats en ny grupp som heter "Du vet att du är från Värnamo... ". Där är det rena nostalgiresan med snack om Joels Livs, Grymt (och Lill-Grymt), EPA, Röda Kvarn, Skrevet, Vita Huset osv osv.

Och så nämns förstås Omar (som först hette Omar Bongo Band)!Jag är lycklig ägare till den här vinylskivan. Inspelad 29/9 - 1/10 1978 i Värnamo, enligt konvolutet.


Det var en eftermiddag i Dannäs...


Chief Inspector Barnaby och hans medhjälpare tog en paus från spaningsarbetet i Våffelcaféet. När de studerade menyn stod det klart för dem - det var här den mördade hade befunnit sig under gårdagen innan han gick sitt grymma öde till mötes! I magsäcken hade man funnit en osannolik kombination av fläsk, våffla, kardemumma och polkagris. Nu kunde de konstatera att han hade suttit här och mumsat i sig en fläskvåffla, en kardemummadito och avrundat med en polkabrownie. Vem hade lurpassat på honom för att stöta en vass skärva av ett kaffefat i hans bröst?


Vad var det för en blå bil med flak som stod parkerad vid kyrkogården på andra sidan vägen? Hade den någon anknytning till brottet? På det flaket kunde kroppen ha transporterats...


Det gick rykten om att dådet kunde ha koppling till Palmemordet, men Barnaby var skeptisk.


De här kängorna som var upphittade vid fyndplatsen tillhörde helt klart mördaren, och misstankarna riktade sig mot någon bland konstnärerna som ställde ut i IOGT-NTO-lokalen.

Nej - det har inte begåtts ett mord i Dannäs. Det var bara min fantasi som skenade iväg i slutet av maj när Dannäs bjöd in till Vårfröjd.

Men skulle den engelska tv-serien "Morden i Midsomer" överföras till svenska förhållanden så vore Dannäs en lämplig plats. I byn finns kyrka, två kaféer, småföretagare, konstutställningar, fiske mm. Den här dagen kunde man som i de engelska tv-serierna provsmaka bakverk, se artister på scen i en kaféträdgård, träffa hantverkare av olika slag. Man går på grusvägar och rufsiga gräsmattor och tar genvägen över kyrkogården. Som gjort för mrs Barnaby att finna en mystiskt avliden person på Arabustas vind.

Men solen sken, vi såg på konst av bl a Truls Wallin och Jörgen Kvick och kaffekoppssamlingen i Våffelcaféet användes enbart till att dricka ur.Dagen avslutades med att reggaebandet Partiet spelade i Arabustas trädgård.


Fin arbetsplats vid ApladalenFörskolan Skattkistan har ett suveränt läge precis vid Apladalen. Tidigare fanns det gamla pumphuset på platsen och det revs för tre år sedan. Se hur det såg ut tidigare genom att klicka här.

En konstnär som har gjort en utsmyckning på gården är Anders Lönn. Enligt egen utsago är det en betongkonstruktion vari det rinner vatten, säkert till glädje för förskolebarnen. (Jag vågade inte hoppa över staketet för att titta på det.)

Huset är byggt i Bruno Mathssons anda. Vilket härligt ställe att tillbringa sina förskoleår på!

Var i Värnamo finns konstverket?På en promenad i stan hittade jag det här konstverket på en vägg. Har du också sett det, och var hänger det?

Svar kommer i nästa inlägg!På besök i Vaggeryd

Värnamobloggen besökte Vaggeryd härom dagen. Det var första gången jag gick runt på torget i det samhället och kollade butiksutbudet. Det är en ort jag som värnamobo åker igenom med bil eller tåg för att ta mig till Jönköping. Men nu hade jag ärende dit och i väntan på tåget hem passade jag på att titta runt lite.

Jag började med att äta lunch och hade siktat in mig på Bettans Restaurang & Pizzeria (efter research på kommunens hemsida), men den var nedlagd och lokalen stod tom. Jag valde inte heller Saturnuskällaren, för den vet jag finns i Skillingaryd, trots att adressen är Vaggeryd på sagda hemsida. Restaurang Martini blev det som serverade mig dagens rätt - schnitzel med stekt potatis.

Sen blev det en runda till två klädbutiker och en blomsteraffär med inredningsdetaljer. Köpte inget utan spenderade russelkassan på Ritz`konditori. Det blev några väldigt goda frukostbullar och lite annat med hem i en påse.

Jag hade varit förutseende och tagit med ett paraply, vilket jag var tacksam för:Cyklarna hade dock tak över huvudet. Den idén hoppas jag cykelparkeringsansvarig vid järnvägsstationen i Värnamo tar till sig.Ett så fint cykelställ borde väl vara möjligt att ordna i Värnamo!


Allium porrum på KyrktorgetOch som ett vårdtecken giver jag dig denna... purjolök.

Nej, så lyder inte den nya vigselritualen. Men en grönsak sågs placerad i Bror Marklunds konstverk på Kyrktorget när jag cyklade förbi häromkvällen.En ny dramatik har införts i konstverket.

Ja, purjolökens latinska namn lyder som i rubriken.


RSS 2.0