ÅbroparkenEn söndagseftermiddag i Åbroparken i Värnamo kan vara väldigt lugn.Samtidigt som jag, var där två tonårsflickor, två småbarn och en man som rastade sina två katter i koppel.Någon fontän behövs inte, Lagans vattenspegel bakom statyerna är tillräckligt.Planteringen med en mängd olika blommor i trängsel är vackert färgglad, men jag föredrar den mer stilrena rabatten norrut.


Bildgåta i vecka 35

Nu pustar vi ut efter Värnamodagarna med en bildgåta!Lätt för den som vet, som alltid. Men var ser man den här spetsiga gaveln?

Sven blir intervjuad av VärnamobloggenPlötsligt mitt på Storgatan stöter jag ihop med min gamle vän och arbetskamrat Sven Jacobsson. Inte nog med att han arbetar på Värnamo sjukhus med personalfrågor - på fritiden talar han sig varm för en näringsprodukt som bidragit till att han ser så här glad och frisk ut:Visst kan han kallas artist, där han uppträder med att bjuda på smakprov och tala sig varm om dryckens egenskaper! Så jag tar tillfället i akt för en intervju, enligt önskemål i kommentatorsbåset.

Bloggarberta: Vad är det för drycker du bjuder på?
Sven: Det är en näringsdryck, den ena med smak av tropisk frukt och den andra av tranbär.
B: Använder du den själv?
S: Ja, dagligen, sedan i maj.
B: Har du märkt av någon hälsoeffekt?
S: O ja! Jag mår jättebra, har blivit mycket piggare och dessutom gått ner åtta kilo i vikt.
B: Hur ofta ska man inta det här?
S: Man byter ut en av dagens måltider, hur enkelt som helst.

Sen blev han upptagen med att sköta sitt uppdrag i ståndet och jag gick vidare, efter Värnamobloggens första intervju.

Gå på vattnet i LaganDet var inte lätt att ta sig fram på cykel på cykelbanorna. Folk stod utmed Åbron och tittade på detta:Vid kafé Pelikanen, där uthyrningskanoten brukar ligga, var det under Värnamodagarna möjlighet att gå på Lagans vatten. Man fick kliva in i en plastboll som fylldes med luft, och så var det bara att ge sig ut på vattnet. Så mycket gående blev det inte - det såg ut att vara jättesvårt att hålla balansen.


Värnamodagarna 2009En något trött stämning vilade över Värnamodagarna, dvs platsen för stadsfesten, i lördags eftermiddag. Kanske var det en upphämtning efter förmiddagens vimmel och en andhämtning inför kvällen.Kommersen i försäljningsstånden hade avtagit. Eftersom jag har tillfälligt köpstopp vad gäller handväskor satte inte jag själv heller fart på försäljningen.

Men i Åbroparken var det full rulle!

För att inte tala om i Lagan, nedanför Pelikanen... Bilder från hur man kan gå på vattnet kommer i nästa inlägg!

Hanna OuchterlonyFör att hitta svaret på veckans bildgåta måste man gå ner i Åbroparken. På sidorna av fundamentet till bysten av Hanna Ouchterlony finns svaret. Bilderna är huggna i relief och föreställer bl a en frälsningssoldat.

Värnamodagarna pågår


Söndagspromenad i Värnamo

Man kan gå Ohsarundan, Prostsjörundan eller andra längre promenadsträckor. Man kan också göra som jag: promenera i småparkerna i Värnamo.

Jag började med Luddöparken. Om det är de officiella namnen jag använder vet jag inte; så lite vet jag om småparkerna. Vad jag vet är att jag kommer att göra om det! På besök i andra städer tar jag gärna en runda omkring en kyrka, till exempel. Går och läser på de gamla gravstenarna, sitter en stund på en bänk. Hur ofta har jag gjort det i Värnamo? Aldrig! Så nu var det dags.

Luddöparken presenterade jag i ett tidigare inlägg, med fontänen. Sen styrde jag stegen till Kyrkparken.

Där var det dött, inte en människa förutom Olle Rydells orkester, som höll på att plocka in sina instrument inför kvällens konsert.När man sitter på en bänk i Kyrkparken i skuggan under de stora lövträden hade det varit fint att också se ut över en fontän på Kyrktorget.

Luddöfontänen

I Luddöparken, alltså den grönyta som finns framför äldreboendet Luddö, finns en fontän. Den gör inte mycket väsen av sig, det är ingen hög och plaskande vattenkaskad, men jag vill utnämna den till stans vackraste fontän.Ett konstverk, ett vattenspel, planteringar runt omkring, en känsla av ro och stillhet.Konstnären heter Pål Svensson.

Bildgåta vecka 34Den här veckans bildgåta består av två bilder, som finns på samma ställe. Det är bara att gå runt och titta! Lycka till!

Snart Värnamodagarna!För att få lite försmak av Värnamodagarna åkte Värnamobloggen i fredags till Ljungby, som kör originalkonceptet för detta evenemang.Efter succen förra året är förväntningarna stora. Artister är bokade och matvagnarna ligger i startgroparna med thaimat, strömming och älgkebab.

Onsdag - söndag... det går att hinna med 10 st älgkebab!

Möte i VärnamoDanmark har Skagen och Grenen.

Här möts de båda haven Skagerack och Kattegatt på Danmarks nordligaste punkt!
I Värnamo har vi Skrevet.Här möts de som är sugna på korv och mos.

Den trojanska hästenHär är svaret på bildgåtan! Läs även min kommentar i det inlägget.

Skulpturen står i sjukhusentrén, direkt till vänster när man kommer in.

Bildgåta i vecka 33För att kunna se dessa tappra krigare måste man stiga ur bilen. Var någonstans står de redo?


Apropå Gyllene Rasten

Apråpå Gyllene Rasten, så kommer det en del överraskande besökare. De kommer inte för maten eller kaffet, vilket de säkert skulle ha uppskattat om det funnes, utan de kommer för att besöka en minnesplats.Här, vid parkeringen, har sörjande hårdrockare placerat en minnessten över Metallica-medlemmen Clifford Lee Burton, som omkom i en trafikolycka i närheten år 1986. Denne gitarrist basist i det amerikanska bandet färdades tillsammans med bandmedlemmarna i deras turnébuss, när den gick av vägen.På och omkring stenen ligger färska blommor, ljus, plektrum, handskrivna minnesord, spritflaskor mm.

Fontäner i Värnamo

Det går dåligt med veckans blidgåta, så här är svaret:Se, så fin den är, fontänen vid Libanon! Barnet som står på knä och håller i den fisk som egentligen ska spruta vatten, men nu har tappat huvudet. Se på de fyra fiskarna på fundamentet! Den vackert formade bassängen med sin vattenspegel. Fontäner ska inte stå torra och med en stillastående vattenpöl. Man ska höra vattnets plaskande och det ska finnas en prunkande rabatt omkring.

Varför är det så dåligt med fungerande fontäner i Värnamo?

Gyllene RastenI många år har Gyllene Rasten vid gamla E4:an varit ett utflyktsmål för oss värnamobor. För hela bygden också, och för otaliga vägfarare, bussresenärer, motorcyklister, Mors Dags-firare, musiklyssnare... listan kan göras lång med de som har ätit middag här eller stannat för en fika. Barn har sprungit i gräset, åkt rutschbana och klättrat på stenbjörnen.I dag är björnen borta och det ser ut att vara riskabelt att släppa sitt barn på det här lekredskapet.Man kunde gå runt dammen tack vare en spång mellan dammen och sjön. Det vågade jag inte göra den här gången. Gräset växte högt och jag gissar att brädorna är i samma skick som rutschbanan.Det går fort för en byggnad att se förfallen ut. Buskarna växer höga i rabatterna kring huset. Den nya delen av restaurangen behöver bara få ett fönster inslaget så är katastrofen ett faktum.

Vet någon vad det finns för planer för Gyllene Rasten?

Bildgåta redan på måndagen!

Vi börjar veckan och avslutar semestern med att ta en bildgåta direkt på måndagen!Var finns den här fontänskulpturen?

RSS 2.0