Bio i Värnamo

Bio Kontrast i Värnamo visar på måndag filmen "Maggie vaknar på balkongen". Den såg jag på Filmfestivalen i Göteborg i februari och kan verkligen rekommendera den. Det är en dokumentärfilm, om Maggie, som bor i Malmö, är massaj och kom från Kenya till Sverige för 10 år sedan. Med en filmkamera har hon dokumenterat sitt liv, som misshandlad av sin svenske exmake, elev på komvux, duvbekämpare på sin balkong och som ensam i svenska samhället. Man grät och skrattade om vartannat - och skämdes över bilden av svenskundervisningen.

För att se vilka filmer som visas i Värnamo kan man titta på den här sidan.


Höst i Värnamo

I dag blir det en ny gissningsbild. Var i Värnamo har jag hittat det här motivet?Och vad är det man ser?

Det regnar i Värnamo

I Värnamo i dag regnar det ihållande och höstlöven ligger utsmetade över gator, bilar och gräsmattor. Inte en fotgängare syns till utanför mitt fönster och jag tror att tipspromenaden i Apladalen är glesvandrad i dag.

Därför tänker jag fortsätta med sommarpromenaden runt Osudden. Nu tänker vi oss torra vägbanor, det knastrar i gruset under skorna, vi ser ekarna vid badplatsen och Vidöstern skymtar mellan träden.Vid båtplatsen ligger en lång rad båtar förtöjda, medan andra väntar på att få komma i vattnet.

Efter att ha suttit och vilat en stund på en sten går vi vidare mot koloniområdet.Och så stretar vi vidare ett tag i ösregnet och tänker på att det är två månader, knappt, till jul!Blackout

En man från Värnamo råkade förra helgen ut för något mystiskt.Enligt ovanstående artikel i Finnveden Nu var ett sällskap på puben Bishop Arms i Jönköping en fredagkväll där de drack och åt.

"'Vid halv tolv behövde jag gå på toaletten och när jag är där inne började jag känna mig illamående', berättar mannen. Det var det sista han minns. När han vaknar upp så ligger han på toalettgolvet och runt honom är det becksvart. Då upptäcker han att klockan är runt 03.00 och stället har varit stängt i två timmar."

Det som sedan följer är att larmet går och han tar sig ut på gatan. Han anklagar vakterna för att inte ha kontrollerat toaletterna efter stängning.

"Vad som orsakade blackouten vet inte mannen..."

Ja, varför blev han illamående och somnade på toaletten? Hoppas inte det är någon allvarlig sjukdom, i så fall kan han ju råka ut för detta fler gånger.

I woke up this morning in Värnamo

Han såg chockad ut, Matti Norlin, där han satt på scenkanten och hade sålt slut på sina cd-skivor. Scenen var tillfälligt uppbyggd i biblioteket i Värnamo, i kulturhuset Cupolen. Platsen för spelningen var precis där scenen var förr, när vi var och dansade på Folkan till alla tänkbara dansband på 1970-talet. Nu är lokalerna ombyggda sedan många år till i huvudsak ett fint bibliotek. Där arrangerar kulturförvaltningen i samarbete med Smålands musik och teater, Musikens vänner och Medborgarskolan en musikcaféserie. För dagen var scenen alltså inne i biblioteket och den ena gråhåriga tanten och farbrodern efter den andra satte sig för att lyssna på "en av landets intressantaste tolkare av den tidiga bluesen", som det står i hans presentation. Och som han spelade!

Kanske att han var lite tveksam i början; lokalen, publiken, antalet, söndagseftermiddag i småstad. Men han lyste upp mer och mer för han fick direkt respons - vi blev helt fascinerade av hans musikalitet, sången och framför allt gitarrspelet. Var det ett helt bluesband på scenen? Nej, det var Matti Norlin och en enda gitarr och en stamplåda. Så suveränt bra!

Det blev kö till skivförsäljningen efteråt och han fick med sig beställningar hem. Kanske hade han inte väntat sig långa applåder, extranummer och ovationer.Här är hans hemsida!

Värnamo Nyheter sätter läsarna på plats

Värnamo Nyheter visar vad de tycker om sina läsare:Kanske en och annan satte morgongröten i vrångstrupen i tisdags när man fick en koröv i ansiktet på första uppslaget och bästa nyhetsplats i tidningen. Kons tunga som skulle vara huvusaken i bilden kom i skymundan och kunde varit brun - om nu kotungor räcker så långt. Så nu vet vi hur en ko ser ut i arslet. Tack för det Värnamo Nyheter!

I tidningen har det annars mest handlat om Alice Bah Kuhnkes krönika förra lördagen, där hon säger att Rydaholm är "en gudsförgäten liten håla" och jämför med Horda som verkar vara paradiset på jorden. Där bor hennes föräldrar, "mina tokiga föräldrar", som hon skriver och jag frågar mig, som även insändarskribenten Herbert Johansson gör: "Hur tokiga är de?" Hon lovar att de bjuder på middag om man flyttar till Horda. Men vågar man bege sig hem till dem?

Reaktionerna har varit starka - med VN:s mått mätt rena insändarstormen - och Alice har nu stött sig både med rydaholmare och hordabor, de som bor i Horda är nämligen hänvisade till grannorten för att handla, gå till tandläkaren, besöka distriktsvården mm.

Att spela på gamla tiders grannfejder är lite barnsligt, men har väl alltid funnits. Inte bara där, utan mellan Smålandsstenar och Skeppshult och Bredaryd och Lanna, för att nämna ett par exempel.

Jag gissar att vid nästa Rydaholmsdag/majtal eller annat tillfälle när bygdens kända dotter, tillika värnamoambassadör, kallas hem för att tala till folket, kommer att inleda med: "Förlåt, förlåt, förlåt, kära rydaholmare!"

Värnamobloggen har varit bortrest

Men nu är jag hemma igen. Nytt inlägg kommer vilken dag som helst. Lyssna till lite pausmusik under tiden!Armadillo Blues i Café Herrestad!

Gå runt Osudden

Nu kommer höstkylan och regnet till Värnamo och man får klä på sig ordentligt för minsta lilla promenad. Annat var det i somras på Osudden-rundan. Jag brukar gå motsols, och kommer snart till den här öppningen i lövverket:Jag, som går sakta, kan bli omsprungen två gånger av samma löpare. Sen sätter jag mig gärna på en bänk vid stranden och tittar ut över vattnet och det gör att rundan kan ta ungefär en timme för mig.

Ibland är kaffetermosen med - när smakar kaffe bättre än utomhus vid en sjö?

Så då vilar vi här ett tag och fortsätter när smörgåsen är uppäten!

GG-Grillen

I dag har Värnamobloggen ätit hamburgertallrik på GG-grillen. Låter namnet bekant? Den har funnits i många år vid Malmöplan, intill Preem-macken. Nu är den flyttad till nytt läge, på Jönköpingsvägen. Jättebra läge, tycker säkert eleverna på högskolan mittemot. De som var där samtidigt med mig var mer av pyttipanna-med-ägg-sorten. Karlar som behöver ett rejält mål mat mitt på dagen. Fast det gör fruntimmer också. Potatismos, korv och räksallad blir det nästa gång.Det var grått och dimmigt, men nu bryter solen igenom. Ska vi få en fin helg?

RSS 2.0