Värnamobloggen letar vårtecken

Ett vårtecken körde nästan över fötterna på mig i går.Sopmaskinen!

Nu ska allt grus bort från trottoarer och torg. De lätta promenadskorna tas på och man kan lyfta blicken mot ett fågelsträck i skyn i stället för att stirra ner i marken på is och snö.Snart öppnar Vandalorum!En grå marsfredag hade Vandalorum bjudit in till förhandsvisning av lokalerna. Sune Nordgren berättade om arbetet med att flytta från Konstarkivet till de röda ladorna. När man kommer in ser man att det är annat än hö och kreatur som ska förvaras där.Utmed väggarna står konstverk som snart ska få nya platser i utställningshallarna.Arbetet är i full gång med att inreda restaurangen och museishopen.Den 16 april är det invigning och temat för den första utställningen kommer att vara cyklar.

Till dess ska min röda Skeppshult vara putsad och fin!


Än är det vinter kvarEn hel lördag i lättjans tecken. Slöa vid datorn och tv:n, vila på sängen emellanåt under yllefilten.

Det snöar ute och jag nyser 10 gånger i timmen.

Än är det långt tills blåsipporna ute i backarna står.

VärnamobadetDet som diskuteras hett i Värnamo nu är kommunrevisionens kritik mot kommunstyrelsen, studentbostäderna på Jönköpingsvägen och Värnamobadet. Intressant att följa, men mest bryr jag mig om poolen. Den tempererade utomhusbassängen på sjukhusområdet.

Alltid förut, när Värnamobadet har varit på tapeten, så har det talats om barnen på Doktorsområdet och simskolan. Det är de som skulle lida mest om anläggningen stängdes. Och ungar kan väl cykla till Osudden och simskola kan man ha i simhallen. Folk kan åka bil till Forshedabadet, huvudsaken är att man badar i kommunen.

Så började det också den här gången. Tidningsartiklarna och några insändare som tyckte synd om doktorsbarnen. Men nu har det svällt, med all rätt. De senaste dagarna har det varit ett antal insändare från politiker, landstingsanställda och privatpersoner som har ifrågasatt Värnamo kommuns beslut att inte längre stå för kostnaderna.

Tonen har blivit skarpare för varje dag och snart kan inte vi poolbadare ignoreras.Visst är det de närboende barnen som blir drabbade, men det är många fler än så. Vi är en hel del som föredrar att bada i rent vatten med omklädningsrum intill. Jag känner många som aldrig har varit där, så nu ska jag berätta hur det går till:

Eftersom badet finns i stan, så kan man cykla dit. Bra, för alla har inte bil. Man betalar en avgift och då får man tillträde till omklädningsrum med låsbara skåp. När man har duschat går man ut på tegelbeläggningen som omgärdar poolen, tar av sig badskorna och vandrar graciöst ner i vattnet via en trappa, alternativt mindre graciöst hoppar i från kanten. Så kan man simma fram och tillbaka i det behagligt tempererade vattnet där det är avgränsat med rep från de plaskande barnen.

Det finns gott om stolar att låna - till och med solstolar. Eller så har man med sig en egen filt att lägga på gräset. Där kan man sitta med en bok och låtsas att man är på en lyxigare badort bakom solglasögon och med en kopp kaffe i handen. Kaffet har man köpt i kiosken, som också har kaffebröd, godis och glass.

När det är dags att gå hem duschar man och sitter en stund i bastun. Klär på sig och cyklar hem, ren och utan ett kilo sand med sig.

För att bada där är man inte beroende av vädret. En sommar bestämde jag mig för att bada varje dag på min semester, oavsett vädret. Jag har simmat ensam i poolen i regn och 16 grader i luften och det var alldeles underbart.

På poolkanten träffar man likasinnade, som har förstått vilken skatt vi har i Värnamo. Mitt i stan ett tempererat bad, perfekt för den som inte gillar Osuddens åvatten, för den som har svårt att röra sig, för den som vill ta ett bad och sitta ute i solen en stund på lunchen, för alla som vill simma och njuta av det vackra området.

Snacka om friskvård!

Bygg ut Värnamobadet i stället för att lägga ner det!

RSS 2.0