Konstrunda

På många håll är det konstrundor nu i påskhelgen. Dock inte i Värnamo, av naturliga skäl. Det här är ju inte Österlen, precis. Däremot var det Designers Saturday här i stan nyss. Värnamo är ju designstaden, med företag som Bruno Mathsson, Källemo och Kateha.

Det var ett fint arrangemang som drog massor av folk. Inte bara stadsbor, utan folk reste långa vägar för att bl a titta på Designhotellet och deras nyinredda femtiotalsrum.Möblerna är tidstypiska, dock bodde jag aldrig på hotell på 1950-talet, så jag kan inte uttala mig om ifall detta var  ett typiskt rum på Stadt. En kul detalj är tv:n - det är en gammal apparat med ny teknik invändigt! Men tv hade de säkerligen inte på rummen då. Den eftergiften måste man ju göra nu, för det här rummet hyrs ut precis på vanligt sätt. Jag tror inte heller att nattduksborden var sådana, men oavsett det är de jättesnygga och skulle gärna få finnas hemma hos mig!

Smålands konstarkiv hade utställningen "Inte bara Lamino". Stolen Lamino, som utsåg till århundradets möbel 1999 av tidningen Sköna Hems läsare - är formgiven av Yngve Ekström. Utställningen pågår fortfarande!

image11

image12

Boken, som hans dotter Britta-Lena Ekström har skrivit, är intressant och med många fina bilder från hans produktion.


Pyntat i Värnamo

Så här innan påsk, i Stilla veckan, kan man höja blicken mot skyn, vilket jag gjorde på väg hem från jobbet.Här i Värnamo sitter det fjädrar och påskkärringar i träden!

Påskliljorna vid Liljan står och huttrar i tre minusgrader.


Snö i Apladalen

På min gata - och på alla andra gator i stan - föll snön och bildade ett härligt slask, som trängde in mellan skosulan och lädret och blötte ner strumporna. Men inte klagar jag, det har inte varit mycket snö att klaga över den här vintern. Det är riktigt fint med ett snötäcke på gräsmattorna. I Apladalen brukar det bli så vacker effekt med snön på de brunrosa eklöven på marken, jag ska ta en extrarunda med cykeln dit i eftermiddag.

Det är så här vi vill att det ska se ut när vi tittar ut genom fönstret på julafton. Ett stilla snöfall och julljusen som speglar sig i fönsterglaset. Grannen till mitt jobb har en elljusstake kvar i ett fönster. Jag ska kanske be honom tända den en stund?

Hemma på min gata i stan...

... som Stina sa i Saltkråkan. Där gör vi minsann som man brukar göra, här i Värnamo. Där är vi inte som i Stockholm, där de sitter på krogar på kvällarna, ja långt in på småtimmarna. Vi går och lägger oss i rättan tid! Vi ska upp och jobba i morgon!

När jag tittar ut genom mitt fönster åt söder är det inte tänt i ett enda fönster på andra sidan gatan. Ser jag åt norr är det likadant - släckt överallt. Där kom en bil i sakta mak. Kanske någon som varit på bio i Jönköping och snart ska få krypa ner i sin säng.

Det gör jag också snart, sen blir det ny dag och jag får läsa Värnamo Nyheter och se vad som hänt i helgen.

image1

RSS 2.0