Vaken vid Hornbrinkstomten

Det känns som om det var bättre förr. I alla fall var det annat förr. Jag var också bättre förr. Kunde masa mig ut i tid på julskyltningen t ex. Men var folk inte ute på kvällen då - när nu förr var - och tittade i skyltfönster?Det var inte precis nån trängsel på gatorna vid halv åtta på kvällen.

Så mycket att titta på var det inte i en del fönster.Att sätta upp ett massproducerat foto i fönstret kallar jag inte julskyltning.Kom & Se hade skyltat i ett fönster på fint traditionellt sätt med tomtar och riktig mossa. Ett sånt fönster som både barn och vuxna tycker det är roligt att titta i och som skapar julstämning!Det glittrade av ljus i fönster och på hus - utom på Stadshotellet. Jovisst fanns det ljusstakar i fönstren, men vart har lamporna som ett jättedraperi på gaveln tagit vägen?Aha, de hade hamnat på kranen på Hornbrinkstomten!Eftersom jag var sent ute slösade jag inte bort en krona på lotterier på Kyrktorget. Alla höll på att packa ner sina stånd.

Men då, förr, gick man inte på stan på kvällen då?Kall marknadsdag i Värnamo

På min gata i stan är det idag skottat och fint. Det var en fröjd att gå ut och gå - kanske gjorde solskenet sitt till också.

Det var marknad, lönelördag och långöppet i affärerna. Trångt i skoaffärerna, på Apoteket och på fiken. Folk behöver ha varmt om fötterna nu. Expediten som hjälpte mig skakade på huvudet åt de tunna modestövlarna med hög klack som unga damer halkar omkring i. Det är inget för en dag som denna, med åtta minusgrader och mycket snö.

På Apoteket hade de också hög servicenivå och svarade på allehanda frågor kring diarré, nagelsvamp och hosta. Man får veta mycket bara genom att stå stilla och välja vitaminer.

Pelikanen hade fullsatt, så jag köpte med mig saffransbullar hem i stället.Här står marsipangrisarna på kö i väntan på julen.

Värre hade bockarna det där ute tillsammans med marknadsknallarna. Stå knavelhänt och sälja gräddbullar och handarbeten var säkert ingen höjdare idag.
Och än slank det nästan ner i diket

Det är nu den där tävlingen borde hållas. Cykla och gå till jobbet. Det är väl ingen konst att låta bli bilen när det är uppehållsväder och barmark? För att när det regnar, snöar i motvind eller är två decimeter slask på oskottade cykelbanor, sitta tryggt på fyra hjul i 20-gradig värme. Det är nu det är en verklig prestation att ta sig fram som fotgängare och cyklist.Jag mötte tre snöskottarfordon på Silkesvägen i morse. Det var ju bra att gatan blev skottad, men ingen alls skottade på gång- och cykelbanan. Tack och lov var nästan hela vägen skottad på kvällen och det var bara att svälja ner hjärtat från halsgropen och trampa på hemåt i halkan. För att göra om hela proceduren i morgon: halka, pulsa, släpa.

Men det är rätt snyggt med rimfrost i alla fall.Ny utställning på Galleri Hörle Slott!

I helgen kommer det att bli fullt med folk på Galleri Hörle Slott! Konstigt vore det annars, med tanke på de som ställer ut. Det är två värnamobor som delar på lokalerna med varsin utställning. Båda är redan välkända konstnärer, trots att de ännu inte kommit upp till 30-årsstrecket.

Anna Ileby, den kreativa tjejen med rötter i Karlstad, men även starka förgreningar i Värnamo, gör teckningar och oljemålningar. Men inte nog med det - hon kan även sy och tatuera!

Jonas Brodin, som idag går konstskola i Göteborg, är en värnamokille som bl a jobbar med airbrush.När man ändå är i Hörle, kan man passa på att gå på konsert. Musikens Vänner har bjudit in folkmusikgruppen Nordic, som spelar på Hörle Slott på söndag!

Kröcklebäcken

Nej, nu tänker vi inte på snö och slask och kalla vindar och skrapa rutor.

Nu tänker vi på att det bara är sex månader till detta:Kabbelekor i Kröcklebäcken.
Bildgåta som huggen i stenMan cyklar förbi Vandalorum, mot Hjälshammar, och strax ser man den här milstenen placerad på vänster sida av vägen.

Var kan då nästa milsten stå? Kanske en mil bort i någondera riktningen?Texten på stenarna är exakt densamma.


RSS 2.0