SAM-huset i VärnamoEn bloggbekant, "Femtiotalsjakten", besökte Värnamo nyss (klicka på namnet och läs det fina inlägget om vår stad!).

Jag har lovat att berätta för henne om huset ovan, det som vi i Värnamo kallar SAM-huset. Förr gjorde vi det i alla fall, nu vet jag inte om det har något namn. SAM står för Svenska Alliansmissionen och de tre bokstäverna fanns tidigare högt upp på den högra vita gaveln.

Byggnaden på Pilgatan 3 uppfördes 1960 och ritades av värnamoarkitekten Ludvig Seda. Där hade Alliansförsamlingen sina lokaler fram till 1988, när den nya Allianskyrkan stod klar där den finns idag vid Jönköpingsvägen/Norra Salutorget.Många mins säkert Ungdomshemmet, som bland annat hade kaffeservering i den lokalen man ser till vänster på andra våningen, med stora fönster. Ett trevligt fik som passade bra att gå till när man skulle vänta på bussen. Det allra bästa var deras servering på taket. Den hette Regnbågen (med en neonskylt i form av en regnbåge) och var öppen på sommaren. Vilken utsikt det var där! Man tog hissen upp och kunde välja mellan att sitta under tak eller öppet.

Resten av huset innehåller lägenheter, förutom gatuplanet, där det funnits butiker som inramningsaffär, galleri mm.

Ett av Värnamos snyggaste hus!
Turist i VärnamoJag tycker om att turista i min egen stad. Ingen överraskning för den som läser Värnamobloggen, kanske sen starten. Gå gärna tillbaka och läs äldre inlägg (se lista till höger!).

Därför gick jag in på turistbyrån häromdagen för att få ny inspiration. Jag köpte en cykelkarta där det finns turer lagom långa för min dåliga kondition och även för de spänstigare som kan dra iväg på Rusken runt, 86 km.Glatt och trevligt blir man bemött av dem som vet allt vad en turist behöver veta om Värnamo.

Man ser så tydligt på stan vilka som är turister. På kvällen strosar de utmed Storgatan och Storgatsbacken hand i hand, ofta med ett par barn i cowboy-hattar och leksakspistoler i följe. Det talas utrikiska på Harrys uteservering och man får visa vägen till närmsta pizzeria.Turistbyrån finns i Stadshuset och är inte bara för besökare i Värnamo, utan där kan man hitta t ex fina presentartiklar.Ett litet modellbygge av en Bruno Mathsson-stol kommer jag att köpa snart till mig själv!Varmt i Värnamo

Medan åskvärmen kletar fast kläderna på ryggen, kan man tänka på detta:Osudden, kvällssol, bok och fika.


Värnamobloggens bildgåta!Var i Värnamo kan man hitta den här stenbumlingen?

Maila svaret till varnamobloggen@gmail.com och du har chans att vinna ett pris.

Kärt namn

Det kan vara intressant att googla på sitt eget namn och se vad internet har för upplysningar om en. Lite förvånande är det att se sig själv som både skolassistent i Hultsfred och formgivare vid Laholm keramik.

I dagens Värnamo Nyheter firades min pappa på 18-årsdagen. Lite sent, eftersom det inträffade 1935.Och inte bodde han i Anderstorp.

Visst hajar man till när man ser ett bekant namn, men som tillhör någon helt annan?


Vandalorums resegilleDet kommer att bli så bra! Vandalorum, konsthallen som kommer att stå färdigbyggd vid årsskiftet. I dag var det taklagsfest, eller Resegille, som det också kallats. Allmänheten var inbjuden, det var strålande solsken och glädjen stod högt i tak hos arrangören.Högt i tak, ja. Ca tio meter i takhöjd, som det brukar vara i en småländsk lada. Byggnaderna är nämligen inspirerade av den lada som tidigare fanns på platsen. Exteriören ska målas röd och redan nu ser man det röda anslaget på flera detaljer.

Efter en rundvandring var det skönt med en glass i skuggan. Vi pratade om vilket bra läge det är, hur fint det kommer att bli att bege sig dit för att se en utställning, ta en fika, titta i museishopen.

Redan nu kan man bli medlem i Vandalorums Vänner.Cykelturen från centrum tog ungefär en kvart. Det kommer att bli ett attraktivt utflyktsmål!


Ännu en fin tisdagskväll i ApladalenVilken lysande bra idé att anställa två ungdomar till att gestalta Per och Kersti i Apladalen under sommaren!

De satt i kvällssolen och väntade på tisdagens musikkafé.Kvällens underhållning började med Niklas Petersson som även sjöng eget skrivet material.Sen fortsatte kvällen med en kör som heter SMS. Det är en kör som övar i studieförbundet Vuxenskolans regi.

Det var en sagolikt vacker kväll, solen silade genom lövverket och myggen häll sig undan.

Tack Hembygdsföreningens ungdomssektion för att ni arrangerar detta!

BolmsörundanEn solig försommardag gjorde jag tillsammans med mina trevliga jobbarkompisar en sommarutflykt.

För många i bygden är det tradition att åka "Bolmsörundan" någon gång per år. Man kan ha med sig fikakorg och sätta sig i hembygdsparken eller så kan man som vi, äta lunch på restaurang Hägern i Bolmsö kyrkby.

Bättre kan man knappast ha det; god mat och fin miljö med utsikt över Bolmen, färjan och båtlivet.


Bolmsörundan kan starta i Värnamo och man åker då till Hånger, tar till höger mot Dannäs, fortsätter där med hjälp av skyltar till Bolmsö. Om man nu inte redan hittar till Tannåker och bron som leder över sundet och till ön.

Med linfärjan kommer man till färjeläget i Sunnaryd där man kan köpa glass och titta på turister och sommarboende såhär års.

Sen är det bara att svänga till höger på lämpligt ställe så kommer man till Forsheda, och då är det lätt att hitta tillbaka hem till Värnamo.
RSS 2.0