Snön lyser vit på taken

Men inte länge till, för nu skottas den bort!En del kör med snöslunga medan andra förlitar sig på handkraft.Någon enstaka hade förankrat sig med rep, men de flesta förlitade sig på bra skosulor och att landa mjukt i en snövall, om olyckan skulle vara framme.

I dag rasar snön ner av sig själv från sluttande tak tack vare omslaget till mildare väder och högre temperatur.

Bildgåta nr 4 2010Det som göms i snö kommer upp i tö och blir vad då?
Annat var det i lördagsSå här var det i lördags i Oxford. Blommor på bar kvist, solsken, snöfritt. Det är fint att tänka på när snön når upp till midjan och inga cykelbanor är skottade.


Ingen snö i OxfordVärnamobloggen har varit ute och rest. Detta är Christ Church i Oxford. Jag berättar mer i morgon!


Sixten Fransson ställer ut i Hörle

Just nu är det konstutställning på Hörle Herrgård. Det är Galleri Hörle Slott som ställer ut målningar och objekt av Sixten Fransson.Det är en glad och positiv konstnär, vilket speglas i verken som är intressanta och färgstarka.Passa på att se utställningen på lördag och söndag, öppet kl 13 - 17.


Värnamobloggens semleprovning nr 5På själva fettisdagen begicks den sista semleprovningen för i år. Det blev semlor från Bernts konditori i Gnosjö. Den här dagen levererade de till Gits Café på sjukhuset bl a. I Värnamo Nyheter kunde man läsa att bageriet gjorde 7 000 semlor den dagen!

Berntssemlan har sedan länge varit en favorit. Den kom inte på skam vid den här provningen heller. Bullen är lagom fast och matig och med mycket kardemumma. Det är rikligt med grädde som smakar som grädde ska smaka. Mandelmassan är lagom lös och den hembakade känslan förstärks av att det finns bitar av mandel (eller nötter) i massan.

Efter en semla vill man ha en till!Det blir högsta betyg - fem semlelock av fem möjliga!


Cyklistgnäll

"Fortsatt åtgärder mot cyklister utlovas" skriver tidningen Finnveden Nu. Det är polisen i Värnamo som kontrollerar om cyklisterna har lyset på vid mörker. Det ska man naturligtvis ha, både för sin egen och andras säkerhet. Det är riktigt ruskigt när en mörk cyklist plötsligt dyker upp framför bilen. Det saknas kanske även reflexer.

Lika självklart är det inte med åtgärder för cyklister. Att ta sig fram per cykel den här vintern är ingen dans på rosor. Mer isdans, för att göra en liknelse. Visst blir gc-vägarna skottade och grusade för det mesta, men på två hjul är man väldigt utsatt.

Men det är vinter, och det är väl bara att stå ut med att cykelbanan bryts av vid varje korsning med snösträngar så man måste hoppa av var hundrade meter, att cykelbanan tar slut så man måste cykla på trottoaren för att det är 10 cm snömodd på vägbanan, att det ofta inte ens finns någon skottad trottoar.


Värnamobloggens semleprovning nr 4

Du kan tänka dig att äta en eller ett par semlor per säsong. Det är inget favoritbakverk, men för traditionens skull så kan det bli en semla på fettisdagen.

I så fall duger en City Gross-semla utmärkt.Fyra stycken för 29,95 är ett pris som är svårt att motstå. Ca 7,50 kr per styck, jämfört med andra som tar upp till 21 kr.Men för en semleälskare är det inget alternativ. Bullen smakar som de där släta bullarna man köper i mataffären i 8-pack. Grädden ger en margarinaktig eftersmak och mandelmassan är alldeles för söt.Betyget blir bara två semlelock av fem möjliga, priset till trots.


Galleri Hörle Slott har vernissage idag!

I dag när det snöar i skidspåren passar det bra att åka till slottet i Hörle och gå på konstutställning!

Det är Sixten Fransson från Ängelholm som ställer ut. Många värnamobor känner igen honom som dekoratör på Törns herrekipering. Senare har Sixten gått på Konstfack och är en etablerad konstnär med utställningar i Paris, Köpenhamn och Stockholm.

Bilder kommer i morgon, i dag är första visningsdagen med vernissage kl 13.


Musik i Värnamobloggen

Här är lite pausmusik, medan jag försöker lösa mina datorproblem!
Värnamorevyn med Sven Slättengren"En kul tur" hette årets Värnamorevy. Sven Slättengren avslutade sin 27:e revy i lördags kväll med att ge oss ett hopp om att det blir nya föreställningar nästa år igen.Fyra tjejer dansade, sjöng och agerade väldigt rutinerat och proffsigt. Likaså de tre männen, och de flesta nummer kändes lyckade och tog hem sina poänger.

Jag hade önskat fler lokala inslag - saknade till exempel Pär Persson-striden - och hade velat ha lite mer skruvade inslag om Gummifabriken och Vandalorum.Det är så tacksamt med lokalt förankrade nummer. Folk skrattar som mest när det skojas om Dannäs, Hånger, Kulltorp osv, för att inte tala om skämten "under bältet".

Det var en fullsatt salong på den sista föreställningen, och det har varit välbesatt på alla andra också. Bara att gratulera!

Julen varar väl till Påska?Här står tomten och skäms bland buskarna på ön i Lagan vid Åbron. Isbjörna trivs i snön och kylan, men nog borde väl jultomten få komma hem till tomtemor och nissarna och vila ut efter senaste julklappsutdelningen?

Har han tappat bort renarna? Varar julen till Kyndelsmäss, som förr i tiden?


Värnamobloggens semleprovning nr 3En Stigs-semla känner man igen. Bullen är lätt, mandelmassan är söt och grädden är luftig. Smaken är bra, man blir inte proppmätt av den, men inte heller riktigt tillfredsställd. Mandelmassan är lite för söt, bullen är för lätt och grädden är alltför luftig. Dock är den en helt ok standardsemla och får fyra poäng av fem möjliga.Är det någon mer än jag som minns semlorna från Nilssons bageri? Det var min favoritsemla förr. Jag hade lyckan att bo nära bageriet på Storgatan under några år och handlade gärna bröd där.

RSS 2.0