Värnamobloggen har varit utanför kommungränsen

I Värnamo finns ju allt man kan önska, inte minst matställen. Ändå valde mina jobbarkompisar och jag att bege oss utanför både stads- och kommungränsen när vi skulle äta julbord i går kväll. Det är inget fel i att vidga sina vyer ibland och umgås med folk från Vaggeryds kommun.

Vi reste rakt ut i skogen till PO:s lada; efter en resa i mörkret på smala vägar med rådjur vilt skuttande över vägbanan kom vi fram till en ladugård ombyggd till festlokal. Och vilken lokal!Man steg in genom logdörren där det var fint iordninggjort med stenlagt golv, arrangemang med gamla redskap och kopparsaker som blänkte i skenet av levande ljus. Där fick vi glögg innan vi klev in i festlokalen och värmen. Samtidigt som man hade kornas råmande och skramlet av mjölkkrukor i väggarna (är man bonddotter så är man) fick man äta god julmat och få underhållning.Den som har lagt ner mycket jobb för att få till det här fina och trevliga stället är P-O själv.

Nästa julbord för min del blir libanesiskt. Det blir spännande!

Se det snöar!

Klaga inte på vädret i Värnamo! Så här var det i Stockholm i går:Snön vräkte ner, lårbenshalsarna knäcktes som tandpetare i halkan och en smålänning som inte fattat att det var väder för vinterkängorna fick vackert hasa fram på isfläckarna i höstskorna.


Vart tar vattnet i Värnamo vägen?Stilla flyter Lagan fram i sin flodbädd. I dag var vattenståndet betydligt högre än på bilden. Änderna skränar och flaxar i vattnet, de känner av vinterns antågande och vill flytta in bland folk och torra brödkanter.
Men vart tar vattnet vägen?Till havet - javisst. Men innan Lagan når Kattegatt har den lite att göra i vattenfall och kraftverk.


Är man kung och heter Oskar II får man rista in sitt namn i en sten, här vid Karsefors utanför Laholm.


Prostsjön i Värnamo

Det är dags för redovisning av enkäten angående badandet i Prostsjön.

67 % svarade "Nej, det skulle aldrig falla mig in".

22 % hade doppat sig däri, men inte ofta.

11 % badar där varje sommar.

Nu ska jag fundera på en ny fråga - någon kanske har förslag på enkät?

Pyramiderna i Värnamo

Inte visste ni väl att vi har pyramider i Värnamo?Och här är de i Egypten:


Värmeverk

Efter två intensiva dagar med konstutställning i Hörle blev det en grå måndag med regn och rusk. För att pigga upp mig lite tänkte jag på Wien idag. Bläddrade lite bland mina foton och hittade en bild på kraftvärmeverket.Här har konstnären Hundertwasser varit framme. Man kan läsa mer om honom härDetta är motsvarande anläggning i Värnamo. 

Så här fint kan det också vara, med ljussättning och en bra fotograf:Carsten Bennestål har fotograferat.

Konst kan ta på krafterna

Efter två dagar i Hörle kan man ha det så här mysigt hemma:
Målad bro i Värnamo

Broarna i Värnamo är välkända för alla. Speciellt Viadukten och Åbron, och som den sistnämnda är gammal finns den avbildad på målningar av Åke Gustavsson. Åke är värnamosonen som numera bor i Torekov, men som håller sin gamla hemstad kär och visar det genom att måla tavlor med gamla stadsmotiv.

Nu ställer han ut på Galleri Hörle Slott, där han visar värnamobilder samt naturmotiv från sin nuvarande hemtrakt.

En rolig detalj på utställningen är att Åke har fotografier på hur det ser ut idag i stan, så man kan jämföra med målningarna och se vad som fanns före Stadshuset, till exempel.

Konst?

I kategorin Konst i Värnamo tycker jag att detta hör. Kanske var det inte avsikten, men jag tycker att det skulle pryda sin plats i vilken rondell som helst, eller varför inte på planen utanför gamla gummifabriken?Vad det är? Det är några stålelement som är uppsatta utmed rivningstomten i början av Jönköpingsvägen. Till skydd för omgivningen under arbeten, gissar jag. Oavsiktligt vackert.


Påminnelse!

Glöm inte att försöka lista ut var i Värnamo den här bilden är tagen, och vad den föreställer!

Skriv en kommentar!Jönköpingsvägen i Värnamo

Det är inte den mest frekventerade gatan för söndagspromenader. Trafik, fabriker och bensinmack. Men det har sin tjusning, tycker jag. I alla fall fabrik, i det här fallet gamla Gummifabriken, som nu håller på att förvandlas.

Är det någon mer än jag som minns restaurangen här? Visst var det Industribaren den hette? Där har jag ätit wienerschnitzel en söndag 1973.Jag trodde att det skulle bli en rask promenad, men kunde inte låta bli att gå in här, och kom ut med en kasse böcker, två rullar julpapper och en blomkruka.

Sveaplansrondellen

Solen sken och jag kom så småningom till Sveaplan för att titta på den senaste rondellutsmyckningen.Både snygg och intressant. Men det var förenat med livsfara att korsa körbanan och se om det fanns en plakett med uppgift om konstverkets och konstnärens namn. Alla har ju inte Värnamo Nyheter. Så jag sökte på Värnamo kommuns hemsida på "konst" men fick ingen träff på det jag hade hoppats - en presentation av konstverken utomhus i stan.  Ett tips kanske till mina eventuella läsare i stadshuset? Eller så letade jag för dåligt. Skriv en kommentar om du vet mer!

RSS 2.0