Broar i Värnamo"Broarna i Madison County" är en film som jag tror många har sett och tycker om, liksom jag. Broarna i Värnamo är en annan sak; vi har inga täckta träbroar och inte ser vi Meryl Streep och Clint Eastwood åka omkring på gatorna i stan.

Men vi kan ta en promenad förbi Brogården på Finngatan, fortsätta rakt fram och komma över till andra sidan Lagan via en träbro.Svänger man höger sen är man strax framme vid Prostsjön. Där är det fint att sitta på bryggan med kompisarna nu på sommarkvällarna, med mopeden parkerad i närheten ifall någon vill bli skjutsad hem. Eller om man tröttnar på knotten.För att komma tillbaka till stan tar man den röda bron - inte över Lagan, men över ävjan - som leder till Tinas Ö.En hel del fanns att läsa om ävjan och Lagans vindlingar i senaste Wernamo-Posten som ges ut av Historiska Sällskapet Gamla Wernamo.

VandalorumDet måste snart bli en lite längre cykeltur. Hur ser det ut på Vandalorum-bygget? På avstånd från Osuddenrundan syns byggnaderna sticka upp i grönskan, men hur ser det ut på nära håll?

Ska jag kunna bärga mig till den 3 juli, när det är taklagsfest?

För den som vill följa byggnationen hemma på sin kammare går det bra att titta på bilderna på Vandalorums hemsida.
En röd grisEn röd räv ser man mitt emot grisen i senaste bildgåtan.

Jag tolkar Thomas Lundhs svar som rätt - cykelvägen under den här järnvägsbron når man genom att svänga ned från Västermogatan. Den leder från Karlsdal till nedre delen av Mossleområdet. Maila adress till varnamobloggen@gmail.com så kommer en liten present!

Musikkafé i ApladalenEn sån där underbar kväll i juni när man känner att det verkligen har blivit sommar, man fattar inte hur det gick till, men nu sitter man sommarklädd i Apladalen i kvällssolen. En sån där kväll var det i tisdags, när Hembygdsföreningens ungdomssektion anordnade musikkafé.Jag visste inte ens att det fanns en ungdomssektion! Utan pengar fick jag lyssna på två unga män som sjöng och spelade gitarr. De var jättebra, och är säkert kända i Värnamo bland den yngre publiken. Gratis var också kaffe med hembakad kaka.Man hade chans att betala en frivillig avgift, och jag lovar att jag ska ha pengar med mig nästa tisdag.

För inte längesedan, efter att jag tillbringat en kväll i Apladalsstugan, undrade jag över varför det inte är musikkvällar där. Nu hoppas jag på Hembygdsföreningens ungdomssektion, att de flyttar in det trevliga arrangemanget i stugan, när höstvindarna blåser och vindtygsjackorna måste tas på igen.


Bildgåta!Var kan man se detta svin på promenad?

Skriv en kommentar eller maila till varnamobloggen@gmail.com.

Förra bildgåtan hade bland andra Malin rätt på!


Fest på min gata i stanVärnamobloggen gjorde som så många andra - bänkade sig med goda vänner vid tv:n och tittade på prinsessbröllopet.

Det var prinskorv, lammstek, prinsessomelett på ärten, prästost, prinsessbakelser och rosa champagne.I morgon är det en helt vanlig söndag och då kommer en ny bildgåta!

Hornbrinkshuset är rivetHornbrinkshuset är nu rivet och borta för gott. Nu ska där byggas ett nytt hus med butiker och bostäder.

Som Malin kommenterade i Bildgåtan, så var bilden just från det hus som numera inte finns och omöjligt att hitta var jag fann motivet.I september förra året hade butiken flyttrea. Det kan man läsa om här. I dag får man gå över gatan för att köpa kepsar, skjortor eller hyra frack.

Det kommer inte att dröja länge innan det är glömt. Hur var det nu det såg ut, kommer man att undra. Vem minns huset med Värnamo Elinstallation på Storgatan, eller vad som fanns längst bort på Storgatan, innan Joels Livs?Allt gammalt behöver inte sparas; gamla hus håller inte i evigheter.Malin, maila din adress till varnamobloggen@gmail.com så kommer en present!

Studenttåget har dragit förbi
Omöjlig bildgåta

En jättebra bild till Bildgåtan, tänkte jag. I dag upptäckte jag att den egentligen är omöjlig. Så dagens bildgåta blir en fråga - varför går det inte att ge sig ut i Värnamo och leta upp var det här motivet finns?Det är förstås inte omöjligt att ge sig ut på stan, om det inte vore för regnet, men ni fattar.

Apladalsstugan

Har jag missat något? Här finns en lokal centralt i Värnamo med restaurangkök, serveringsdel med plats för - jag vet inte exakt, men säkert 100 sittande personer. Det finns en öppen spis (tänk en regnvåt höstkväll...), utanför finns  sittplatser för nästan lika många på båda sidor av huset. Man kan ha dörrar öppna i sommarkvällen. Det finns inga grannar precis inpå som kan bli störda. Välinrett med toaletter, garderob, handikappanpassning.
Visst låter det som en idealisk lokal för en blueskväll, visafton, ett jazzband, stråkkvartett, teaterföreställning, temakvällar av olika slag?

När är de där kvällarna? Varför används inte Apladalsstugan på det sättet - eller är det jag som inte har uppmärksammat verksamheten?
I Herrestad drivs det utmärkta kaféet sommartid av ägaren som även arrangerar musikkvällar. Vem vill överföra det konceptet till Värnamo, mitt i stan på bästa läge med gott om parkeringsplatser och i naturskönt läge?Nu är det så att jag inte vet någonting om hur och av vem driften sköts, inte heller om ägandeförhållanden och avtal och möjligheter.

Jag vill bara sitta i en fullsatt Apladalsstuga och lyssna på blues med Armadillo.Eller har jag missat något; flygeln används kanske inte enbart vid begravningskaffe och köravslutning?

Karneval i VärnamoDe stora stenblocken utmed Storgatan kom till sin rätta användning i lördags när det var karnevalsdagen.

Folk satt i solen och åt glass medan de väntade på att karnevalståget skulle dyka upp borta vid Hemköp.Men först samlades arrangörerna och lade upp strategin utanför Tingshuset.Alla i karnevalsekipagen kändes inte utklädda - trots att de var det. Munkkåpor på präster lyfter man inte på ögonbrynen för.Lite mer otippat var det att se en känd hotelldirektör med tagelskjortan på.Mellan sambadansare, gycklare och eldslukare kom ett helt Smurf-sällskap. De vann välförtjänt tävlingen om bästa karnevalsekipage.Sötast i tåget var själva karnevalsdrottningen Bolibompa-Nina förstås!


Högt uppsatta personer i VärnamoHär på Bruno Mathssons Plats var det full rulle i helgen. Karneval med öltält, glada människor, Smurfar och munkar. Munkar i flera bemärkelser.

Hade arbetarna som reparerade något på hotell Scandics tak varit kvar, hade de kunnat se ner på hela härligheten.Bilder kommer - jag har bara inte hämtat mig än från upplevelsen av att äta langos och dricka öl utomhus.


Svar på bildgåtan och Gits Café

 

Javisst var det amfiteatern vid Värnamo sjukhus som var svaret på den senaste bildgåtan!

Man kommer dit nu på sommaren genom att gå ut på Gits Cafés uteservering. Sedan sjukhuset var nytt och jag började jobba där 1973, har jag velat sitta där på avsatsen och se en teaterföreställning eller konsert. Men jag måste ha missat det, eller har det skett under mer privata former? Skulle ett sådant evenemang störa skjukvården?

 

I alla fall ett Dalhalla i miniformat, eller så förs tankarna till byggnadsverk i Grekland, Italien och Turkiet.

 

 

 

 

Oavsett underhållning, så är det ljuvligt att på våren kunna följa magnolians blomstersprickning och nu på sommaren kunna ta en fika under äppelblommen.

 

 

 

 

 


Bilträff på Åminne BrukHur är det nu den där låten går - "My baby drove up in a brand new Cadillac... " - och det var inte bara den bilmodellen man kunde beskåda vid Åminne Bruk i kväll. På hela bruksområdet stod bilarna kofångare mot kofångare och navkapsel mot navkapsel.Föreningen Åminne Bruk hade ordnat en motorträff och hade lyckats pricka in den första sommardagen med sol och klarblå himmel som speglade sig i Vidösterns vatten.Entusiasterna kunde gå runt och beundra varandras fordon, kika in i kupén och under motorhuven.Det var inte enbart gamla raggarbilar, det fanns bilar av äldre modell liksom helt nya, motorcyklar och veteranmopeder.

Medan solen började göra långa skuggor kunde vi äta våfflor och lyssna till bandet Buckersfield och drömma om en bil där kromen blixtrar i dess nos.


RSS 2.0