Göteborg från ovanSå här fin utsikt kan man få över Göteborg och man åker med i det nya Göteborgshjulet. Det är ett pariserhjul som står nära Göteborgsoperan i nämnda stad. Det finns tydligen delade meningar där om nyttan med åkattraktionen, men som turist är det fint att se staden i fågelperspektiv.Under två år ska hjulet stå på sin nuvarande plats för att därefter flyttas till Liseberg.


Bildgåta!Var kan man hitta den här stenfyllda formationen?

Maila ditt svar till varnamobloggen@gmail.com.


En lördagseftermiddag i ApladalenLördageftermiddag i Apladalen. Solen skiner och det är varmt. Från att ha varit aprilväder till långt in i maj är det med ens sommarvärme och häggen har slagit ut. Ute är också fåren i Apladalen.Kaffestugan är öppen för säsongen och kaffesugna gäster sitter och njuter av parken denna pingstafton.

Barn som lekt sig trötta på lekplatsen får glass och återvänder till gungorna med nya krafter.Kabbelekan lyser gult vid Kröcklebäcken, häggen doftar så man blir yr och liljekonvaljerna är på god väg bland vitsipporna.Det är så sant som det är sagt:

"Några få ljumma majnätter och varma dagar är nog, och liksom genom ett trollslag står häggens svällande och doftande blomsterskrud färdig, frigjord från vinterknopparnas fängsel, ett mästerverk av naturens slösaktiga alstringskraft, ty ingen skönare brudslöja kan den unga Flora ikläda sig vid vårsolens möte."

Apropå bildgåta

Det finns en web-tidning som heter Värnamo.nu. Den har börjat med ett inslag som känns bekant, på något sätt...

"Gissa bilden" kallar de det. "Bildgåtan" finns hos Värnamobloggen.

I april 2009 fanns den här bildgåtan på Värnamobloggen.


Loppis i Folkets ParkI söndags var det loppmarknad i Folkets Park. En vit Kockums-hink med blå rand kunde man få för en bråkdel av vad den skulle kosta i en second hand-butik i Stockholm.Parken var full med försäljare som trotsat kylan och hoppades på uppehållsväder. Ett par som hade tänkt sälja en utflyktsfilt svepte den om sig själva i stället.Vi som gick runt och tittade och handlade kunde värma oss med kaffe eller korv med bröd.När de uppdaterar sin hemsida kan man se när det är loppis nästa gång.

Ja det är våren!

Plötsligt kunde jag låta vantarna stanna hemma på morgonen efter åtta månaders daglig användning.

På stan hade Lilla Krogen gjort klar uteserveringen.

I kväll är balkongdörren öppen och det luktar nyklippt gräs.


Ny inredningsbutik i VärnamoBakom Hemköp, i källaren där det tidigare var en second hand-affär, finns nu en butik som heter "I Tid och Rum".

Det är en present- och inredningsbutik helt i tiden i shabby chic-stilen och med både romantisk och mer kärv exponering.Innehavaren har använt leksaker och andra föremål som är gamla "på riktigt" vid exponeringen av det som är nytillverkat med en sliten touch.

Jag hoppas att innehavaren får möjlighet till en bättre lokal med ett läge som den här trevliga butiken förtjänar.


Missionshuset i MaramöI stället för att ta sovmorgon en torsdagshelgdag kan man stiga upp kl 05.45 för att komma i tid till morgongudstjänst i Maramö missionshus. Gökotta, kallas det, men den fågeln vågade sig inte ut i regnet. Det gjorde däremot hela Maramö by med omgivningar, som fyllde missionshuset klockan åtta på morgonen.För flera är det en tradition att gå på gudstjänst i det lilla missionshuset på Kristi Himmelsfärds Dag. Några har varit där mer än tio år i rad! Prästen predikade, kören sjöng och det var en fin stämning.Medlemmar ur byalagat pryder lokalen med blommor, brygger kaffe och ser till att alla får ostfralla och sockerkaka efter gudstjänsten.

Resten av dagen kan man vila middag hur länge som helst.

De onämnbara

De som tycker att det är känsligt med bilder på lättklädda damer och kvinnors mest privata klädesplagg, kan låta bli att titta neråt på sidan.Innanför dessa vackra glasdörrar finns en utställning med ett urval av det som Abecita tillverkat under åren. Det har länge ansetts viktigt att forma och framhäva kvinnokroppen med mer eller bekväma underplagg. Det ska klämmas åt och hållas in, lyftas upp, döljas och framhållas.Textilmuseet kan man nu se en utställning som heter "Smutsig tvätt - rena kläder" och visar maskiner och redskap från förr när det inte var att bara stoppa i kläderna i tvättmaskinen och trycka på en knapp.

Självklart fanns det intressanta underkläder där också - ur ett historiskt perspektiv.

Jag tror att det är fler än jag som kan dra sig till minnes känslan av en släppt benresår?


Konst i BoråsI dag vidgar vi vyerna lite och beger oss till Borås. Finns det något spännande där? Javisst, det är inte bara Ellos och djurparken. Som gammal textilstad är Borås ju känd, med bland annat Abecita korsettfabrik. Med tiden var det inte bara korsetter som tillverkades, utan allehanda "korta varor" för kvinnor. Korsettbilder kommer i nästa inlägg!

I dag är tillverkningen flyttad till länder med billigare arbetskraft och lokalerna har tömts på tillskärarbord och symaskiner. I stället finns där nu Abecita Konstmuseum, som ägs av en stiftelse som visar konst från en privat samlare.Det var föreningen Galleri Hörle Slott som hade Borås med omgivningar som mål för sin årliga konstresa.


Folkets Park i VärnamoJag upptäckte idag att Folkets Park i Värnamo har en hemsida. Inte nog med det, de finns på Facebook också! Och så förekommer folkparken här på Värnamobloggen ibland. Klicka även här och här!

Utflykt till RusareboVi chansade på att det skulle vara uppehållsväder och tog med oss lunchen till Rusarebo äng.Vi följde anvisningen och gick på stigen till sittplatsen med utsikt över sjön. Marken var översållad med blåsippor, vitsippor och vårlök.Den mest fotograferade blomman tror jag är vitsippan. Den som vi har längtat efter och som nu bildar med sina tusentals kompisar en matta som ser ut som nyfallen snö. Det vågar man säga, utan att det känns utmanande. Ingen säger väl att nyfallen snö ser ut som vitsippor?
Svar på bildgåta nr 6 2010Bildgåtan svarade Janne snabbt och rätt på. Maila namn och adress, så kommer ett pris!

Utanför Källemo finns inte bara detta, utan flera andra konstverk.Jag önskar att jag kunde tala om vad de heter liksom konstnärernas namn. Någon av värnamobloggens läsare kanske är mer kunnig?


Valborgsmässoafton i Värnamo

På långt håll hördes sången från sångkvartetten från Örebro, som Missionskyrkan hade anlitat för Valborgsmässoafton. Det har blivit tradition i Värnamo att just de arrangerar valborgsmässofirandet i Missionsparken med kör, inbjudna artister och vårtalare.Klockan åtta på kvällen när evenemanget startade, var det fortfarande ljust och på flotten i Lagan syntes det som efter mörkrets inbrott skulle bli en valborgsmässoeld.

En hel massa människor trotsade regnskurarna och köpte grillad korv på den avstängda Åbron. När det blev alltför blött gick jag in på Café Pelikanen och drack kaffe. De hade öppet ända till klockan 23, vilket uppskattades av gästerna. Trevligt att kunna sitta och fika i stan en kväll och det är mycket folk ute. Nöjd var säkert själve Åke Kaka, som tittade in på kaféet och kollade läget.

Efter kommundirektör Mats Hoppes vårtal och de traditionella vårsångerna av kören kunde man stå på bron och se hur brasan brann.Bedagad handelsträdgårdKarlsdals handelsträdgård, där värnamobor i många år har köpt penséer, tagetes, pelargonier och andra plantor och krukväxter, är snart ett minne blott.En kvarglömd spade står kvar i gammal jord och vissen blast.Det är ett under att glasrutorna ännu är hela och att ingen vandalisering har skett. (Klicka på bilderna.)Finns det någon handelsträdgård alls kvar i stan? Apladalens är nedlagd och riven, i Helmershus är det ett eländigt förfall med krossat glas och rasade byggnader och Karlsdals säger nu adjö.

Jo då, på Jönköpingsvägen finns Lillgårdens Trädgård & Garden Center, men hur är det i Alandsryd? Är det någon verksamhet där numera?


RSS 2.0