Gudrun står stadigtDet är avspärrat och det finns tydliga skyltar om att det är tillträde förbjudet.

Men Värnamobloggen fick tillstånd till att ta sig upp på Jonasboberget vid Vallerstad för att titta på de två vindkraftverken Gudrun och Matilda. Det är en rejäl höjd att bestiga. Man ser vindsnurrorna på långt håll och ju närmare man kommer desto mer måste man böja huvudet bakåt för att se toppen på dem. Vänder man sig om har man en hänförande utsikt över Värnamo, och miltals bort.Klicka på de små bilderna så förstoras de.När man kommer upp på platån ser man inte bara ända till Vidöstern.Man ser även svaret på bildgåtan i vecka 48!

Grattis Christina, som svarade rätt! Maila namn och adress till varnamobloggen@gmail.com så kommer en liten present på posten!


Första Advent

Det är första advent. Tyvärr är jag inte med bland körsångarna idag och sjunger Dotter Sion och andra stämningsfulla adventssånger.

Men jag kan sjunga med här i Hosianna!


Värnamobloggen på Harrys

Vi blev sugna på en kopp kaffe i fredags kväll. Vart går man då i Värnamo, klockan 12 på natten? Finns det något näringsställe öppet? Jovisst, Harrys!Där ska man först stå i kö för att komma in. Bli hindrad av stadiga vakter. Nej, entrévärd heter det numera. Inte ens Värnamobloggen får företräde.

Det är stenhård ålderskontroll - jag klarade den med råge. När man väl kommit innanför dörren ska man betala inträde på 60 kr och stå i kö för att hänga av sig ytterkläderna, vilket kostar 20 kr.

Vad kaffet kostade har jag ingen aning om; jag hade turen att bli bjuden av en gentleman. Jordnötterna smakade jag inte av. Man kan inte veta var fingrarna som varit före en i skålen har varit. Om man säger så.Det här hamnade under kategorin "Mat i Värnamo". En irish coffee är inte mycket till mat, så jag får återkomma med matrecension.


Ödehus i VärnamoJag böjer mitt huvud av vördnad, för mannen som gjort en hemsida som bland annat handlar om övergivna platser. Denne "Jasifil" tipsade om sin hemsida via en kommentar på ett inlägg här.

Är du intresserad av Värnamo, värnamohistoria, bedagade byggnader eller bara av fantastiskt vackra foton - ta en stund och bläddra dig igenom bilderna från t ex "Ödehus i Värnamo", "Ödegård Värnamo" (vars rivning jag har beskådat på avstånd) och "Filadelfiakyrkan". Jag är helt lyrisk, inte bara av bilderna, utan av bakgrundstexterna till varje plats och byggnad, och hela idén. Den är inte unik, Jan Jörnmark med boken "Övergivna platser" har blivit välkänd och omtalad.

Men Jasifils hemsida är ju Värnamo! Byggnader vi har gått förbi, besökt eller bara önskat att titta in i, som godsmagasinet vid järnvägen.

På min önskelista står pumphuset, kaplansbostaden och fler bilder från kvarteret Duvan, innan det rivs.


Sushi i VärnamoPå väg till järnvägsstationen tvärnitade jag med cykeln när jag svängt om hörnet till vänster efter Storgatsbacken. Ska det bli en sushi-bar i Värnamo? Det ser lovande ut för den som tycker om den japanska kokkonsten.Det fanns ingen skylt om när det blir öppning. Meddela mig gärna om du vet mer!Det kommer att bli fint att kunna beställa och ta med hem till fredagsmyset!

Värnamobloggens bloggskola

Välkomna, alla nya besökare på Värnamobloggen! Jag har förstått att somliga är vana bloggläsare medan andra är nybörjare. Så här kommer Värnamobloggens bloggskola:

  • Ordet blogg kommer av engelskans "weblog", alltså en dagbok på nätet. Man kan fördjupa sina kunskaper med hjälp av Wikipedia. Jag skriver inte dagbok, varför man kan ha glädje av äldre inlägg som ofta fortfarande är aktuella.
  • En blogg har det senaste inlägget först.
  • Vill man läsa äldre inlägg finns det olika möjligheter att söka efter dem. Ett är att titta till höger, där det finns länkar under rubriken "Senaste inläggen". De står i publicerad ordning, från det senaste och bakåt.
  • Ett annat sätt är att se under "Arkiv" och klicka på en specifik månad. Då får man upp alla inlägg jag har gjort under just den månaden.
  • Är du intresserad av vad jag hittills har skrivit om fontäner, så klickar du på "Fontäner" under rubriken "Kategorier".
  • Om du vill veta vad jag har skrivit om t ex Värnamo Nyheter, så kan du skriva det som sökord i "Sök i bloggen".
  • Längst ned till höger finns "Länkar". Där finns tips på annat intressant att läsa (värnamorelaterat). Jag tar gärna emot tips!
  • Många uppdaterar sina bloggar dagligen - rentav flera gånger om dagen. Värnamobloggen gör nya inlägg flera gånger i veckan, så lägg adressen som bokmärke/favorit så du inte missar något!
  • Till varje inlägg finns det möjlighet att skriva en kommentar. Om du vill vara anonym, så hitta på ett namn som du använder när du kommenterar.
  • Alla bilder på Värnamobloggen har jag själv tagit, om jag inte angett annat. Var snäll och respektera att det är mina foton genom att fråga först om du vill använda dem.


Bildgåta vecka 48Var finns det här cylinderformade föremålet?Svar på bildgåtan i vecka 47

Vad ser man på en pelare inne i Kärnans bottenplan? Jo, svaret på bildgåtan!Bilden är tagen från Värnamo Nyheter i lördags, 21 november.Jag tror dekorationerna är helt nygjorda inför uppfräschningen inför 20-årsjubileet av köpcentret, man ser att maskeringstejpen hänger kvar.

Grattis zozs, Anonym och alice, som svarade rätt!


Nu är det tänt!När jag gick genom stan i skymningen i går eftermiddag kändes novembermörkret inte riktigt så grått och trist längre.

På hotell Scandics gavel och framsida var ljusslingorna tända. Likadant var det på Flanaden. Över Storgatsbacken anade man julstämningen under den strålande belysningen och trädet vid Åbron lyste med sina mängder av ljus.På söndag är det första Advent! Det är fullt tillåtet att smygtända ljusstakarna redan i veckan - allt för att skingra mörkret.
Tidningen var med

Det rasslade och rasslade i kameran, stor som 80-talets bergsprängare. En fotograf från Värnamo Nyheter bad mig om olika vinklar: bortvänd, framvänd, på huk, sittande, lutande och så "det där fina lilla leendet". Jag log och spanade i fjärran, tittade rakt in i den otäcka kameralinsen, alltjämt leende, glömde dra in magen och regnet öste ner.

Innan dess hade reportern frågat mig om allt som är värt att veta om Värnamobloggen och mig.

Kanske man rentav kommer i tidningen.Jovisstja. Ombyggnaden av Storgatsdelen som blivit gårdsgata är klar. Det är där vi står.

Äntligen! Bildgåta!Var i Värnamo finns den här snygga dekorationen?


Utställning i BlickfångetPå Blickfånget i Cupolen ställer just nu Raija Öhrstedt ut orientaliska textilier."Kinesiska skor till liljefötter". Liljefötter är den vackra benämningen av kinesiska kvinnors missformade och krympta fötter. En teknik man använde för att höja kvinnans värde på äktenskapsmarknaden.


Mer om Bokens dagKajsa Ingemarsson signerar sina böcker på Bokens dag i Värnamo.

Stefan Einhorn hade kö till sitt bord.Lasse, vaktmästare på Cupolen, hade ordnat med den fina dekoren på scenen, bl a med en tavla av Peter Lundström.

Bokens dag i Värnamo

"Det här är som på Folkan-danserna förr i tiden", sa en bekant i trängseln i foajén utanför biblioteket i Cupolen i Värnamo.

Naturligtvis ville jag skriva "utanför Cupolen i Folkets Hus", men så har det ju inte hetat på många år.

Jag kunde konstatera att det också var i stort sett samma publik - både nu på Bokens dag som på en lördagskväll med Streaplers 1969.

Hela teatersalongen var fullsatt, biljetterna tog slut långt i förväg och Ulfs bokhandel sålde böcker för fullt. Författarna signerade så pennorna glödde.Så här fint skrev Alexander Schulman i min bok. "Till min vän" och "med kärlek". Väldigt rart! Det var den enda boken jag köpte, hans "Skynda att älska". Det hade jag tänkt göra länge; jag har läst hans blogg i kanske fyra år, och han är en lysande skribent.Så småningom kommer jag också att läsa de andra författarnas böcker. Det var som alltid på Bokens dag intressant och underhållande att lyssna till beskrivningar om författarskapet och uppläsningar av utdrag ur de aktuella böckerna.

Och nej, Alex, din kavaj var inte blå.

Lördagsnöje i Värnamo

I morgon lördag är det Bokens dag i Värnamo. Ett arrangemang av Värnamo kommuns kulturförvaltning i samarbete med Ulfs bokhandel. Jag var förutseende och köpte biljett tidigt; nu är de slutsålda. Det innebär ett fullsatt Folkets Hus som lyssnar på författarna Kajsa Ingemarsson, Helena von Zweigbergk, Alexander Schulman, Stefan Einhorn, Magnus Utvik och Olle Larsson.

Ni som inte har biljetter, åk i stället till Hörle och se en konstutställning på Galleri Hörle Slott! Där ställer tre lokala konstnärer ut: Bo Blomén Svensson, Anderstorp, Barbro Svenningsson, Bredaryd och Britt-Marie Sällberg, Bor.


Förströelse vid förkylning

Värnamobloggen är lite krasslig. Ingen större fara, ingen svininfluensa - inte ens en liten kulting. Bara sviter efter en flygresa. Men tillräckligt för att ligga under täcket och tycka synd om sig själv. Hur har ni det i dessa förkylningstider?

Ett tips är att läsa gamla inlägg i Värnamobloggen. Försöka klura ut svaret på bildgåtor, drömma sig tillbaka till sommaren genom att titta på fontäner i Värnamo eller ge tips på fler vackra byggnader i stan.

Eller så kan man njuta av bluesbandet Armadillos senaste skiva. Det piggar upp! Lyssna på bandet, live från en spelning i Gislaved:

Matlusten på Värnamo sjukhusFör många år sedan jobbade jag på Värnamo sjukhus. Varje dag åt vi i den fina matsalen. Den var avsedd enbart för anställda. Alla hade sina vanor och satte sig vid samma bord som alltid. Läkarna vid de runda borden vid fönstret. Administrationen till höger, psykkliniken i mitten vid långbord, osv.

Sedan länge är matsalen öppen för allmänheten, och jag har ingen aning om var de "bestämda" platserna finns idag. Bland sjukhuspersonal sitter folk från allehanda företag i arbetskläder och pensionärer som piggar upp tillvaron med en utelunch.57 kr kostar en lunch. Då har man tre rätter att välja mellan, fräsch sallad, kokta grönsaker, bröd, kaffe och måltidsdryck.

Värnamobloggens betyg: En fyra, på en femgradig skala.

Tillbaka i Värnamo

Värnamobloggen har varit på resa, därav det lilla uppehållet. Ibland är det bra att vidga vyerna och bege sig utanför 50-skyltarna, tänkte jag och reste till Schweiz.Det var som att komma en månad tillbaka, vad gällde vädret jämfört med Värnamos. Höstlöven sprakade av färg, det var runt tio grader varmt och fortfarande skönt att sitta på en uteservering och dricka kaffe.

Bilden är från april - det är ett väldigt farande till Schweiz! Men nu ska jag stanna hemma och se fram emot kommande begivenheter i Värnamo som Bokens dag på lördag och konstutställning på Galleri Hörle Slott i helgen!Minns i november...... den ljuva sommaren.

Man kan, i stället för att tänka på att det är fem månader till april, drömma sig bort till en sommarpromenad. Osarundan, vår fina promenadrunda året om.Klicka på bilderna så blir de större.


Ett riktigt hundväderI morgon blir det stövlar och regnställ. Att cykla hem i ösregn går väl an, när man får byta till torrt och svepa en filt om benen. Men att komma till jobbet med genomblöta skor, regn upp till knäna och håret som om någon hällt en spann vatten över det - det är lite besvärligare.

Nu är det bara fem månader till april!

RSS 2.0