Skördefest i ApladalenI lördags var det Skördefest i Apladalen. Efter ett rejält regn tittade solen fram och folk gav sig ut för att provsmaka äpplen, fårost och älgkorv, klappa på fårskinn, gissa grisvikt och dricka kaffe i Prästgården.Blev man trött efter att ha blivit borstad och kammad var det bara att slå sig ner i halmen och idissla en stund.Sten SturesEn grillad med mos, räksallad, piffikrydda och en äppelmer. Det var mitt favoritmål från korvkiosken förr.

Den här gången blev det en ostburgare och det är inte heller så dumt en småkylig kväll i Värnamo.

Tack Sten Stures för att ni har kvar den fina gamla skylten!


KonstutställningI stället för att sitta och kura inne i regnet, så kan man pigga upp sig med att gå på konstutställning!

På Galleri Hörle Slott visas nu verk av konstnären Hilda Kernell. Här ses hon vid sina fina triptyker, som inte bara är vackra utan även berättar en historia.

Utställningen är öppen idag kl 13 - 17 liksom i morgon. Passa på, det är sista helgen!

Stadsvandring i VärnamoMed en så kunnig och trevlig guide som turistbyråns Jeanette van Setten var det ingen som brydde sig om att det regnade på stadsvandringen.

Vi var ett 20-tal personer som passade på att gå en guidad tur genom Värnamos centrala delar. Det var under Värnamodagarna i augusti som detta arrangerades gratis för intresserade.

Utrustade med hörsnäckor fick vi information om historia, arkitektur, historiska personer mm på vandringen genom Åbroparken, över Åbron, Kyrktorget, Färgarns bro, Flanaden och Järnvägsstationen.

Inte minst uppmärksammades de fina rabatterna. Min favorit är, som jag nämnt tidigare, Flanaden - de båda långa utmed gångbanan vid Gallerian.
EWÅ i VärnamoLampan på bilden är en av de som tillverkades på EWÅ Värnamo Armaturfabrik på 1950-talet och senare.

Jag efterlyser mer information om EWÅ för att hjälpa min bloggvän Femtiotalsjakten, som skrivit så fint om Värnamo vid tidigare tillfällen. Klicka på länkarna och se hur intressant vår stad är för folk ända borta i Stockholm!

Min lampa har fint sällskap av min glasögonsamling. De blå hade äldsta syrran på 1960-talet, de röda hittade jag i en särskild lanthandel och de runda är min farmors. Hon hade säkerligen samma under större delen av 1900-talet.

Så kära läsekrets, allt om EWÅ är av intresse!

Värnamodagarna på stenåldernFlera gånger har jag passerat den här skylten vid Silkesvägen i Hornaryd. Läst "Skålgropar" och undrat vad det egentligen är för ett fornminne.

En dag parkerade jag cykeln och gick i pilens riktning.Det är bakom den här skylten som fornminnet finns.Skålgropar som kan vara ända från stenåldern, står det. Sju runda gropar som knackats in i stenen. I groparna offrade man, jag vet inte vad. Inte heller skyltförfattaren vet. Troligen och kan ha, står det. Jag undrar hur man vet detta? Och att de smordes in med fett eller blod - hur upptäcktes det?Jag kände med fingrarna - som man rekommenderas - men kände bara några vanliga stenskrovligheter.Det växte blåsippor i mossan och det var ju fint.Kan det en gång i tiden ha stått folk här och hackat hål i stenen, smort in hålen med blod och offrat? Dansat kring graniten i bara pälskjolen och med djurhornsmössa på huvudet?

I alla fall var det tydligen en svår bildgåta den här gången!Bildgåta!Var någonstans i Värnamo hittar man det här fornminnet?

RSS 2.0