Jag ser ljuset
Dagens positiva upplevelser:

  • Gc-vägarna är skottade.
  • Solen sken och 8 minusgrader var bara skönt.
  • Jag behövde ingen ny tid efter undersökningen hos tandläkaren.
  • Det är fredag.
  • Bara tre månader tills vi övar på vårsångerna.

Spara inte på skottpengar

Det är något med snöröjningen den här vintern. Visserligen har det kommit ovanligt mycket snö, men så länge jag minns har det funnits snöplogar som skötts av kommunen. I tidningar, på insändarsidor, på bloggar och bland vänner och bekanta låter det likadant. Det skottas för lite. Jag vet att det finns en gatuprioritering; smågator får vänta till sist t ex. Men den stora skillnaden är gc-vägar och bortforsling av snövallar. Tidigare år har min vanliga cykelväg till jobbet varit både skottad och grusad, men inte nu.

En del påstår att "pengarna är slut". Hur kan de vara det - det är ju nytt år och ny budget? Har man dragit ner så till den milda grad, tack vare ett par milda vintrar, att man inte klarar en vanlig snövinter? Då får man väl omföra pengarna mellan olika konton? Äska tilläggsanslag. Planera bättre till nästa år. Skillnaden märks både i stora som små orter.

Som det är nu är det bara bilarna som kommer fram, när de väl har skottat ut sig från sina garageinfarter. Att vara fotgängare, cyklist eller beroende av annat hjulfordon betyder att man måste pulsa, halka, hoppa, kliva, dra tungt för att ta sig fram. Eller stanna kvar inomhus. I vägbanan vågar man inte befinna sig, det vore livsfarligt.

"Det är naturligtvis viktigast att de samhällsviktiga funktionerna fungerar, att skolor kan hålla öppet och att folk kan ta sig till och från jobbet." säger en chef på trafikkontoret i Stockholm. Men det är ingen naturkatastrof, detta. Det är en vanlig vinter. Han kallar trottoarskottning för "kvalitetsförbättrande åtgärder". Ja tack, det vore en väsentligt förbättringen av mångas livskvalitet om man kunde gå ute några meter utan risk för att sträcka sönder spagatmuskeln eller bryta lårbenshalsen. Bara för att man vill ta sig till jobbet.

Svaret på bildgåta nr 3 2010I taket på entrén till City Gross finns den uppochnedvända pyramidformen i bildgåtan.

Tyvärr var det ingen som hade rätt svar den här gången. Men en och annan kommer nog att böja på nacken vid nästa besök.
Gummifabriken är på gångÄr man intresserad av vad som händer med Gummifabriken, kan projektledaren Stefan Simonsson informera om planerna. Företagsfabriken, Värnamo Näringsliv och högskolan är verksamheter som redan finns i lokalerna. Efter renoveringen kommer biblioteket att flytta dit, vi får en lokal för evenemang som konserter, dans, film och föreläsningar, restaurang mm.På sajten vmo.se kan man läsa mer om Gummifabrikens historia och framtid, liksom på Värnamo kommuns hemsida där det även finns länk till högskolan.Är du intresserad av att höra en föreläsning om "Historien om Gummifabriken" med deltagare från Historiska Sällskapet Gamla Wernamo, så boka in den 31 mars kl 14.30 i Kulturhuset Cupolen.


Blues på Harrys i Värnamo

Värnamo Blues & Rockförening tar ibland över Harrys i Värnamo och så blir det fullt ös med bluesband och fullt med folk en hel lördagskväll.

Så var fallet den här lördagen, och kvällen började med Highway Blues:Därefter Jim´s Combo, ett band med "några av de mest meriterade bluesmusikerna i Sverige", som föreningen presenterar dem på sin hemsida.
Det var trångt, gung så att örnen nästan vajade i vinden. Hade man inte fastnat i den utspillda ölen på golvet kunde man svepts med. Men Värnamobloggen stod stadigt efter 12 kycklingvingar och risotto.

Det blir en trevlig stämning på blueskvällarna. De flesta kommer dit för att lyssna till musiken och träffa folk med samma intresse. Publiken är blandad, man känner sig hemma som 20-åring såväl som över 50 år; det är musiken som förenar.

Lite senare övergår det dock till vanligt Harrys-stuk, när föreningen slutat sälja entrébiljetter framåt natten. Men inte mindre hög och trevlig stämning för det!

Vill man ha det lite lugnare finns Andys bar med sittplatser som har utsikt över Storgatsbacken.

Bildgåta nr 3 2010Är Värnamobloggen i Paris? Har vi hamnat på Louvren, konstmuseet i Frankrikes huvudstad?

Nej, vi är i Värnamo, förstås. Frågan är var man hittar denna pyramid, som har sin like nedan:Den här pyramiden är fotograferad i Louvren av personen som driver bloggen Emils design.


Semleprovning nr 2

Semleprovningen går vidare och har nu kommit till Café Herrestads bakverk. Den var förra årets favorit, men blev tyvärr en besvikelse.Det var för lite grädde i förhållande till bullens storlek. Mandelmassan hade en skarp smak och bullen var stabbig.Något har hänt sedan förra året, dock får semlan en trea i betyg, tack vare sin hembakade känsla.


Svar på bildgåta nr 1 2010

Javisst, på Kulturhuset Cupolen sitter konstverket, som tar en annan skepnad i mörker genom belysningen.

Det visste Anonym, som svarade rätt före Joke, som också visste besked. Den som meddelar rätt svar först får ett pris. Maila namn och adress till varnamobloggen@gmail.com.


Önskelista

Skottade GC-vägar.
Grusade GC-vägar.
Bortforslade snövallar.
Skottade gator.

Hälsningar en fotgängare och cyklist

Konstutställning i HörleI dag var det vernissage på Galleri Hörle Slott. Över 100 personer besökte utställningslokalen där föreningens medlemmar ställer ut. Man har fått bidra med ett par verk och det har blivit en fin blandning av stilar och tekniker.

Galleriet är öppet till och med söndag 24 januari. Passa på att se vad lokala konstnärer har presterat!

Tjugondag Knut får man varm korvMed eld och rök och kaffe och varm korv tog värnamoborna farväl av julen för den här gången. Hade man med sig sin begagnade julgran till värmeverket hos Värnamo Energi så kan man njuta lite extra av stugvärmen i kväll. De bedagade barrväxterna kommer att ingå i processen för att framställa fjärrvärme till oss.För den som inte visste hur man skulle bete sig i den tillfälliga pulkabacken, så fanns det en tydlig instruktion.


Tillbakablickar på 2009, del 3Efter att Thomas Lundhs bok om värnamobor kommit ut i oktober var det dags för Värnamobloggen att presenteras med bild och allt i Värnamo Nyheter i november.
Vindkraftverken i Vallerstad fick luft under vingarna och syns nu vida omkring. Har ni sett dem tvärs över Vidöstern, från Hjälshammarssidan?"Det som göms i snö kommer upp i tö" heter det, och den gamla bilskrotningsplats som upptäcktes ligger nu täckt av ett tjockt lager snö.
Isbjörnarna i Lagan hamnade äntligen i sitt rätta element.
Värnamoborna fick äntligen en vit jul och svininfluensan hamnade i skymundan.
I stället blev det friskvård med skridskoåkning vid Osudden, skidåkning och sushi och hopp om ett gott nytt 2010!

Semmeltider i Värnamo

Årets första semla ska jag försöka glömma. Både när det gäller värdering av lunchställen och konditorier, så vill jag ge stället en andra chans. Därför nämner jag inte gärna var jag har fått en matbesvikelse; det kan vara en tillfällig miss eller bara att jag sovit dåligt.

Premiärfettisdagsbullen köpte jag med mig hem i måndags; det var tidigt på eftermiddagen och det fanns bara två stycken i disken. God åtgång, tänkte jag, försäkrade mig om att de var dagens och fick den i en papperspåse. Till bakverk som ska transporteras är det lämpligt med en kanister, dvs en papperspåse med stadig botten, men de kanske var slut. Så semlan var lite tillplattad, men det gjorde inte så mycket. Det som var en större besvikelse var att grädden var sur, och jag fick för första gången i mitt liv kasta en semla, efter två bett.

Annat var det i fredags på Café Snipen!21 kr kostade en jättesemla med riktig vispgrädde i sånt övermått att det rann över. En riktig vetebulle, inte något torrt och luftigt som man kan råka ut för ibland. Mandelmassan var söt och hade god mandelsmak, locket var fint pudrat med florsocker.

Betyget blir fem semlelock av fem möjliga!

Tilbakablickar på 2009, del 2I juli blev det cykelturer, smultron och Sten och Ebbe Nilsson i Folkets Park.De som inte tyckte att underhållningen i parken var sommarens höjdpunkt kunde i augusti roa sig under Värnamodagarna med både öltält och musik mitt i stan.
Simma i Värnamobadet och köpa en ny handväska på marknaden var andra nöjen som erbjöds.I september var det stora samtalsämnet V.art.09 - konstutställningen i Gummifabriken.
Värnamobloggen testade att äta det som somliga kallar en delikatess. Jag var glad att det fortfarande var rena sommarvärmen och man kunde sitta utomhus.


Replokalen som försvann

Vad händer på galleri TMC? Ryktet säger att det inte blir något med replokalen som ställts i ordning.

Förhoppningsvis hittar Morten Fredriksen och Studieförbundet Vuxenskolan andra lokaler för sin verksamhet.


Bildgåta nr 1 2010

Hur var det med den senaste bildgåtan undrar några?

De fina fönstren finns i foajén till biblioteket, Blickfånget mm, alltså i Kulturhuset Cupolen.

Det var en Anonym som var först med det rätta svaret. Skicka namn och adress till varnamobloggen@gmail.com, så kommer en liten present med posten!

Nu till veckans bildgåta!Var i Värnamo finns detta konstverk, som träder fram på ett magiskt sätt efter mörkrets inbrott?


Tillbakablick på 2009, del 1

Har ni lärt er att skriva 2010 än? Jag tycker att det känns väldigt ovant, och lever kvar i 2009 ett tag genom att se tillbaka på det gångna av årets.I januari och februari var det skönt att lämna snöslasket och halkan och krypa in i biomörkret och se film. "I taket lyser stjärnorna", filmen efter värnamoförfattarens Johanna Thydell bok, hade premiär. I mars kunde vi skåda ljuset med hjälp av ljusshowen på Kyrktorget vid "Earth Hour". Det var då vi släckte lamporna under en timma.April välkomnade oss med härligt vårväder och i Rusarebo var ängarna översållade med vitsippor. Innan man visste ordet av kunde man sitta ute och äta lunch en majdag. Medan Värnamobloggen vidgade vyerna i Italien, vände en regnig juni till att bli högsommar och semestertid.Värnamobloggen 2009

Ett helt år med Värnamobloggen, det har inneburit 220 inlägg och mer än 500 bilder.Värnamobloggen kom ut ur bloggarderoben och blev omskriven av Värnamo Nyheter med bild och allt. Så nu är det bara att komma fram och heja när vi ses på stan.

Hur kommer det att bli under 2010? Förhoppningsvis ännu fler inlägg och fler läsare. Bildgåtan kommer att fortsätta med samma oregelbundenhet som tidigare. Bedagade byggnader ska letas upp, liksom mer av kategorin "vackra byggnader". Den har blivit eftersatt under året!

"Mat i Värnamo" ska få ett uppsving - det ska bli lite mer utförliga recensioner av salladsbord, pris, service mm.

Saknar du någon kategori? Finns det något i Värnamo som du tycker är värt att nämna i bloggen? Skriv en kommentar eller skicka ett mail. Adressen finns i spalten till höger.

Medan snön vräker ner över Värnamo denna trettondagsaftons eftermiddag plockar jag fram bilder till en resumé över 2009.

Värnamobloggen på besök hos Galleri TMC

På Galleri TMC, lokalen som finns i husraden efter där restaurang Barollo låg, och som tidigare var en kinarestaurang och ännu längre tillbaka var baren Per & Kersti... efter hårfrisörskan mot centrum, så finns en lokal som ni nog har tittat nyfiket mot ibland. Vad är det som händer där?

Namnet har den fått efter de tre som startade verksamheten och som nu drivs av enbart Tora. Hon har konstutställningar, loppis, musikaftnar, kursverksamhet mm i lokalen. Vid ingången finns ett program för vad som är på gång.
Just nu är det en utställning med Anna Johansson, som bor i Gnosjötrakten. Klicka på bilderna, så förstoras de!

Morten Fredriksen, som numera också är engagerad i TMC:s verksamhet har gjort ett bildspel av Annas bilder och satt musik till. Detta visas på väggen i utställningslokalen.Den musikaliske Morten engagerar sig för andra musikutövare också och håller på att ställa i ordning en replokal i huset.
RSS 2.0