Spara inte på skottpengar

Det är något med snöröjningen den här vintern. Visserligen har det kommit ovanligt mycket snö, men så länge jag minns har det funnits snöplogar som skötts av kommunen. I tidningar, på insändarsidor, på bloggar och bland vänner och bekanta låter det likadant. Det skottas för lite. Jag vet att det finns en gatuprioritering; smågator får vänta till sist t ex. Men den stora skillnaden är gc-vägar och bortforsling av snövallar. Tidigare år har min vanliga cykelväg till jobbet varit både skottad och grusad, men inte nu.

En del påstår att "pengarna är slut". Hur kan de vara det - det är ju nytt år och ny budget? Har man dragit ner så till den milda grad, tack vare ett par milda vintrar, att man inte klarar en vanlig snövinter? Då får man väl omföra pengarna mellan olika konton? Äska tilläggsanslag. Planera bättre till nästa år. Skillnaden märks både i stora som små orter.

Som det är nu är det bara bilarna som kommer fram, när de väl har skottat ut sig från sina garageinfarter. Att vara fotgängare, cyklist eller beroende av annat hjulfordon betyder att man måste pulsa, halka, hoppa, kliva, dra tungt för att ta sig fram. Eller stanna kvar inomhus. I vägbanan vågar man inte befinna sig, det vore livsfarligt.

"Det är naturligtvis viktigast att de samhällsviktiga funktionerna fungerar, att skolor kan hålla öppet och att folk kan ta sig till och från jobbet." säger en chef på trafikkontoret i Stockholm. Men det är ingen naturkatastrof, detta. Det är en vanlig vinter. Han kallar trottoarskottning för "kvalitetsförbättrande åtgärder". Ja tack, det vore en väsentligt förbättringen av mångas livskvalitet om man kunde gå ute några meter utan risk för att sträcka sönder spagatmuskeln eller bryta lårbenshalsen. Bara för att man vill ta sig till jobbet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0