Ny bildgåta!Ett tegelhus igen - men vilket?

Säkert vårtecken i Värnamo

Ett säkert konstaterande att våren är här och att det snart är sommar är när restaurangerna gör i ordning sina uteserveringar.Snart är det dags att sitta på Lilla Krogen och njuta av den goda maten medan man tittar på folk som drar förbi. I dag hade ägaren själv dragit ihop gänget för att skruva ihop trädäcket. Vi ses där kanske första maj?

Kärnan i Värnamo

Det är tomt och ödsligt när man kommer in i Kärnan numera. Där det förr vimlade av folk med kassar och plånböcker i högsta hugg ekar det tomt i bottenvåningen. Allt utom kiosken har flyttat, slagit igen, bommats till.På övervåningen pågår kommersen som vanligt och förhoppningsvis blir det lite mer liv och rörelse när Karlsson öppnar.


Det blommar vid stationen

Så här fint blommar träden vid järnvägsstationen i Värnamo!

För två veckor sedan var Värnamobloggen på resa söderut, närmare bestämt i Schweiz. Nu har utslagningsgraden av trädens blommor och blad liksom lufttemperaturen nått samma nivå i Värnamo som det var där och då. Med den krystade meningen vill jag säga att nu åker vinterjackan in i garderoben!

Vackra byggnader

Det känns inte rättvist att skriva så mycket om bedagade byggnader i Värnamo. Det finns också många väldigt vackra byggnader, om rätt de mer förfallna kan ha en viss skönhet.Är detta Värnamos vackraste hus?

Om man här går till höger, bakom polisstationen och kyrkan, så kommer man fram till baksidan av Svennes, Kom & Se mm. Höj då blicken och du ser den snygga tegelväggen med fönster, som var veckans bildgåta. Grattis Linjebuss, som gissade rätt!

Veckans bildgåta!

På vilken byggnad finns dessa fönster?


Snart öppnar campingen i Värnamo

Prostsjöns Camping i Värnamo håller på att rustas upp för den kommande campingsäsongen.Den 1 maj startar möjligheten att campa i Värnamo. Vill man inte slå upp sitt eget tält kan man hyra en stuga.De är nymålade och fräscha. Invändigt finns fyra bäddar, matbord och kylskåp.Snart kan Nalle se ut över barnen på lekplatsen och campare som tar en runda på minigolfbanan innan det är dags för att grilla kvällskorven.


I morgon kommer en ny bildgåta! Vem blir först att gissa rätt?

Lördag i aprilLördagen som gick var solig och varm. Man lättade på kläderna och gick i bara koftan. I trädgårdarna skurades grillarna, man laddade upp med kol och korv. Penséer planterades i krukor och balkonglådor. På stan spelade Catooga Band.

Runt Prostsjön

Om man blir trött när man går runt Prostsjön, finns det flera ställen där man kan vila sin lekamen.Man kan sitta på en bänk och titta ut över sjön.Eller så kan man sitta på en trätron värdig en skogens konung.Ute på klippan är det många som har suttit och dinglat med benen över vattnet.En och annan har väl grillat korv här också.
Blir det dåligt väder kan man krypa in i ett vindskydd.
Eller bygga en koja.Det ska bli intressant att se hur folk- och badlivet kommer att bli vid Prostsjön i sommar efter denna ansiktslyftning.
En bro bakom BäcklundenDen här bron är en av flera över Kröcklebäcken. Här kommer bäcken ringlande nedanför husen utmed Storgatans senare sträckning. Den gör en krök och försvinner bort under Stadshuset, för att komma fram vid Apladalen.

Vid den stora översvämningen 2004 gick det inte att komma fram här, då vattnet stod över bron. Det kan man knappast tänka sig nu när man ser den grunda lilla bäcken porla fram.

Kaplansbostaden

Kaplansbostaden vid Prostsjön i Värnamo uppmärksammas idag i Värnamo Nyheter. Tack för det, Thomas Lundh! Han har en känsla för hus i Värnamo, vilket jag uppskattar. En dag när jag känner mig inspirerad ska jag leta upp hans utgåva från gissningsvis slutet av 1980-talet med artikelserien om intressant arkitektur i Värnamo. Jag blev så väldigt glad av de reportagen! Där skulle jag vilja se en uppföljning - "20 år senare".

När jag går runt sjön tittar jag lite extra på det fyrkantiga röda huset vid prostgården och undrar vad som ska hända med det. Med den nya gång- och cykelvägen kommer det att bli lätt att skapa opinion för ett bevarande av det som är vår gemensamma kulturhistoria.

Skärpning nu, Värnamo kommun och kyrkorådet, och se till att det här huset rustas upp!

Klicka på bilderna för att göra dem större.
Cykelrep i VärnamoI början av Hornarydsvägen finns detta gamla trähus där det inte funnits cykelreparatör på många år. Någon kanske vet något om husets framtid? Det är en stor tomt, med uthus och en huvudbyggnad som det skulle vara roligt att se renoverad och bebodd.


Gammal men ej bedagadOm jag förstått saken rätt, ska den här byggnaden rivas. Den står på spårområdet inte långt ifrån järnvägsstationen i Värnamo och har tjänat som pumphus för vatten till loken. Det enda vatten som finns på tågen numera är i burkar och säljs ombord från bistro och kaffevagn.

Titta hur fint man har satt teglet uppe vid taket!

Värnamobloggen på resa

Värnamobloggen har varit i gökurslandet i påsk, och det har inte så mycket med Värnamo att göra.

En ny bildgåta!

Det är fint när man lägger in ett konstverk i det som annars skulle varit en tråkig slät vägg.

Var hittar vi detta?


Glad Påsk!

Värnamobloggen önskar alla läsare en Glad Påsk!Tron, Hoppet och Kärleken

En gång i tiden visste jag allt om Kärleken. Kände till precis hur man kom dit, hur det var att vara där och vad som hände om man gav sig iväg. Vartenda skrymsle i källaren har jag varit i, vartenda rum har jag låst upp. Jag visste lika mycket om Hoppet också, Hoppet som man ser på avstånd. Tron kände jag förstås också till, men där var jag inte lika hemtam. Det var lägenheter som hyrdes ut till läkare.


På gamla lasarettsområdet fanns dessutom Överläkarvillan, som numera är privatägd bostad.

På Hoppet bodde sjuksköterskor och på Kärleken bodde de som var lägre i rang - undersköterskor och sjukvårdsbiträden. Nu är både Hoppet och Kärlekens små möblerade rum med toalett och dusch i korridoren ombyggda till moderna lägenheter. Nej, Kärleken hade ju dusch i källaren. Två toaletter på varje våningsplan om 18 rum och ett litet gemensamt pentry. Rummen på Hoppet var större och det var färre som delade på de gemensamma utrymmena.

I lasarettsbyggnaden fanns också personalbostäder; det var praktiskt att bo vägg i vägg med jobbet! Man behövde inte ta på sig ytterkläder när man skulle till jobbet, och körde det ihop sig kunde chefen knacka på när man var ledig och be en rycka in på avdelningen. Det berättade en sjuksköterska för mig när hon flyttat därifrån efter många års boende.

Det är fint att husen har fått stå kvar och renoverats i stället för rivits.

Halmstadvägen i Värnamo

Nu har Värnamobloggen varit ovanför viadukten för att leta efter bedagade byggnader. Ett helt gäng sådana finns utmed Halmstadvägen, bredvid Q8-macken. Där fanns också en bensinmack för inte längesedan med butik, service och tvätthall. Nu finns det ett par pumpar, men i övrigt ingen service. Bara byggnader som står och förfaller.Är det någon som vet om det finns några planer för den här tomten?

Djur i ApladalenNej, hönsen är inte på plats i Apladalen än.
Nej, inte fåren och getterna heller.

Bara änderna, som hoppas på att all is ska försvinna i ävjan.


Skyltfönster i Värnamo

Varenda butik skyltar om nu och skyltfönstren exploderar av vårfärger!

Värnamobloggen önskar en trevlig helg med mycket sol!

Veckans bildgåta

Var har Värnamobloggen nu varit och promenerat?


RSS 2.0