Bruno Mathssonhusen i Kosta

1955 stod Bruno Mathsson-huset i Kosta färdigt för inflyttning; radhuset med fem lägenheter och som kallades Glashuset. Ett passande namn för ett hus byggt av Kosta Glasbruk att hyras ut till anställda, men även passande för huset med sina stora glaspartier. Vi värnamobor känner igen designen från Bruno Mathssons utställningshall på Tånnögatan och huset vid Vidöstern.

På 1980-talet såldes huslängan och förfallet började. Underhållet sköttes inte och det skedde flera ägarbyten. Husen började förfalla och blev utsatta för vandalisering. Under flera år har husen inte ens varit beboeliga, fram till nu, när Lessebo kommun har sett till att de har rustats upp och återställts i ursprungligt skick.

Jag fick möjlighet att vara med på en guidad tur i ett av husen som nu används för visning. Övriga används för konferenser samt stipendieboende.

För den som är intresserad av Bruno Mathssons design och arkitektur är det väl värt ett besök i Kosta och se på det vackra golvet i glasmosaik, ölandskalkstenen, köksinredningen. Känna den speciella atmosfären som finns i ett äkta Bruno Mathsson-hus.

Klicka på bilderna för att göra dem större:Läs mer om husen här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0