Värnamobadet"Häng inte på linan!" Det uttrycket får varje år nya badvakter lära sig att ropa ett otal gånger per dag. Linan är avgränsningen mellan lek och motionssim. Vi som vill simma fram och tillbaka utan att få bollar i skallen - eller en hel tolvåring - är tacksamma för att den finns. Vi som uppskattar att ha en simbassäng med tempererat vatten utomhus på sommaren. Visst finns det alternativ; Forshedabadet om man vill ha bassäng, Osudden för långgrunt bad i sjö och ett antal andra badplatser runt omkring stan.

För en sådan som jag, som enbart har cykel som transportmedel är det värt mycket att ha tillgång till Värnamobadet. Vad jag behöver lägga ut är säsongskortet på ca 300 kr och ansträngningen att ta mig till badet. Det är det värt! Fördelarna med anläggningen är många: närheten, stor välklippt gräsmatta, ingen sand, solstolar, kiosk med även kaffe, omklädningsrum, bastu. Men framför allt det tempererade vattnet. Njutningen av att simma i klart och rent vatten även när det är mulet och småkallt. Jag har till och med badat där i regn - då var jag helt ensam i bassängen!

Men nu är det politiker som hänger på linan. Värnamobadet är på fallrepet. Kommunen och landstinget har olika åsikter om finansieringen och Värnamo simsällskap blir drabbat, liksom allmänheten. Allmänheten är vi: boende på Doktorsområdet, billösa, bastubadare, bassängbadare, de som inte klarar av en sjöbotten men vill bada ute ändå, motionssimmare. Föräldrar till simskolesmåttingar som sitter vid poolkanten och solar sig. Föräldrar som samlas vid bord och kaffekorg medan barnen leker i vattnet.

Jag brukar säga att jag bor i en liten lägenhet, men har både jättestor trädgård och pool. Trädgården är Apladalen men poolen, som jag använt i 30 år, behöver rustas upp för en summa som ingen verkar vara beredd att satsa.

Nu gäller det för politikerna i fritidsförvaltningen att visa att det här även rör - utöver simsällskapet - oss badare som nyttjar anläggningen, och se till att Värnamobadet kan drivas vidare.


Kommentarer
Postat av: man blir glad av positiva människor

Det här var en mycket roligare och positivare blogg att läsa än de klagovisor som Svante Olsson ständigt skriver.

2009-05-13 @ 17:45:50
URL: http://www.olsonsblogg.blogspot.com/
Postat av: Bloggarberta

man blir glad av positiva människor: Tack för de orden och välkommen hit!

En fördel med den här bloggen är att den inte är partipolitisk, utan jag kan skriva precis vad jag vill och om vad som helst i Värnamo. Kom gärna med förslag!

Fast nog är väl Svante positiv ibland?

2009-05-13 @ 18:07:13
Postat av: Karin Malmsten f d ansvarig Värnamobadet

Vad kul att du gillar Värnamobadet! Det gör Värnamo Simsällskap också. MEN vi ser inte Värnamobadet i första hand som en plats för VSS. VSS klarar sig utan Värnamobadet - det är bara för kommunen att hålla öppet i simhallen i juli månad i fortsättningen, så får vi hålla träningarna inomhus.

Nej förlorarna om Värnamobadet läggs ner är:

- De som bor på Doktorn och som använt Värnamobadet som fritids sommartid i många år - där finns ju inget fritids längre.

- Värnamobor som inte har något utomhusbad längre. (10 000 besök ungefär per sommar)

- Bra för integrationen och simkunnigheten. Eftersom badet ligger på Doktorn så är det många invandrare som fått vattensäkerhet och simkunnighet i badet. Många kommer från länder där det saknas tradition av simkunnighet. Tyvärr är invandrare överrepresenterade bland de som drunknar i Sverige.

- Sommarjobb forsvinner. Hur många föreningar i kommunen kan erbjuda 25 ungdomar sommarjobb varje år? VSS har kunnat det i Värnamobadet.

VISA MED FÖTTERNA dvs gå dit och ta många med dig i sommar. Besöksstatistiken är ju effektivaste sättet att visa att Värnamobadet behövs! Det måste ju vara tyngsta argumentet i dessa kommunala besparingstider. jag hoppas på MÅNGA besökare i sommar. Det är ju varmt i vattnet även när det regnar, som du beskriver i din blogg.

2009-05-29 @ 11:08:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0