Vandalorum

"VANDALORUM är ett internationellt konst- och designcentrum med ett nationellt uppdrag och stark regional förankring."

Så står det på Vandalorums hemsida. Det är precis vad det är. Internationellt - redan finns det goda kontakter med konstnärer och designers som är kända långt utanför Sveriges gränser - , konst- och designcentrum - om jag säger "Louisiana" så vet de flesta vad jag menar - , nationellt uppdrag - det finns inte dess like i Sverige och kommer att bli centrum för konst och design - stark regional förankring - Värnamo har redan Bruno Mathsson, Källemo och Kateha, det är en logisk fortsättning i en bygd präglad av entreprenörsanda inte minst inom området möbler och design.

Men ska man tro på Vandalorum? Kommer det att bli av? Det har diskuterats vilt under en hel del år, motståndare har dykt upp och pratat om att det är att kasta pengar i sjön. Inte ska man satsa på något så onödigt som ett konstmuseum. Medan förespråkarna - utöver de som jobbat aktivt  för projektet - anser att det inte bara innebär ett lyft för Värnamo, utan att konst behövs, är viktigt och bra.

Om ett par år kanske vi kan ta cykeln till Vandalorum, gå en runda i konsthallen och titta på en utställning och sen sitta på caféet med en kopp kaffe eller ett glas vin.

För att visa att projektet går starkt framåt hade Proton bjudit in till "designmingel" i sina lokaler.

Ett blått ljus strömmade ut från fabriksfönstren, och det var stört omöjligt att fotografera där inne som dålig amatörfotograf. Först minglades det med välkomstdrink i handen. Ca 300 personer passade på att få italiensk buffé och information från projektledaren Sune Nordgren. I vimlet syntes bland andra Kåre och Lillian Johansson, ägare till Hotell Scandic Värnamo, tidigare Designhotellet.Flera lokala politiker var där, företagsledare, konstintresserade och folk som var nyfikna på vad som händer i Vandalorumprojektet.

Sune Nordgren, som är projektledare, lotsade besökarna från välkomsttal till italiensk buffé, till soffsamtal à la Skavlan till ljuständning på Vandalorumsplatsen. "En subtil antydan", som han kallade det.

Till sist presenterade han bluesbandet Armadillo, som gjorde en fantastisk spelning. Detta missade dock Värnamo Nyheter som inte alls nämnde det i dagens tidning. Tur att Värnamobloggen var där!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0