Utsvävning till annan kommun

I dag ska jag göra ett avsteg från mitt beslut att blogga om Värnamo, Värnamo och endast Värnamo. Det kommer inte att bli någon dagens outfit (mina gamla paltor är inte mycket att skriva om och fotografera); inte heller kommer jag att publicera en bild på Findus ostschnitzel med potatistärningar och bearnaisesås som jag åt till lunch. Nej, jag ska skriva lite om min morfar. Det tror jag den närmaste släkten kommer att uppskatta och förhoppningsvis någon mer. Annars är det bara att spänt vänta på nästa värnamoinlägg!

Vad som fick mig att tänka på min morfar var att jag för en tid sedan fick en fotokopia på honom och hans bröder. Dessa pojkar har jag hört talas om i hela mitt liv; morfar bodde kvar här i trakten, men bröderna gav sig ut i världen. Ända till Stockholm! Det var långt för 100 år sedan.Fotot är taget år 1906 och morfar, som står till höger, är 25 år. De andra stiliga gentlemännen är 16, 20 och 23 år. I syskonskaran fanns också två äldre systrar.

Hur gick det för bröderna i livet? Jo min morfar blev lantbrukare och kommunalfullmäktigeledamot. Vad som hände de andra tre har författaren Ivar Lo-Johansson skrivit om i sin bok "Pubertet".Ivar Lo-Johansson är 15 år när han går med i logen Hemmet. Främsta anledningen är att nykterhetslogen har ett bibliotek där endast medlemmar får låna böcker. Den som förestår biblioteket är den reslige mannen till vänster på bilden - min morfars bror. Där får den unge Ivar för första gången läsa bland annat August Strindberg tack vare Allan.

Eftersom IL-J är född 1901 bör detta ha varit 1916. Kvar i Småland finns den fjärde i brödraskaran på bilden, Anders, min morfar. Vid den här tiden har han och hans fru Stina, min mormor, tre döttrar och den fjärde, som är min mamma, föds 1918. Ytterligare två barn får de, den sista får de när de är 44 år. Både Anders och Stina är födda 1881 och är 30 år när de får sitt första barn.

Längre fram i boken får man veta att IL-J funderade på att bli konstmålare och gick i lära hos morfarsbrodern David, han som sitter i mitten på bilden. Dock insåg han att det var författare han skulle bli.

Kan jag koppla ihop detta med Värnamo? Kanske genom att påtala hur viktigt det är med bibliotek, och att vi har ett väldigt fint sådant i Värnamo.

Kommentarer
Postat av: Anita

Du har så rätt.Det uppskattade vi verkligen!

2009-02-05 @ 18:20:15
Postat av: Lillasyster

Jag gick och lånade boken och har läst hela avsnittet om när Ivar skulle lära sig måla. Just den ellipsform och det perspektiv han ondgör sig över hänger på väggen...

2009-02-07 @ 15:48:51
Postat av: Kusin Harriet

vad spænnande. Jag kommer att følja din blogg med nøje.

2009-02-09 @ 12:57:23
Postat av: Bloggarberta

Rena kusinträffen här! Det sporrar till mera, jag får väl göra en djupdykning i spånkofferten med alla bilder...Hej Harriet! Kul att du kom hit!

2009-02-09 @ 14:00:40
Postat av: Bettan

Hej Berit.

Vad jattekul att lasa din blogg. Jag gillar att du har sa manga bilder.

Vad det galler morfar och hans broder ar jag forbluffad. Jag kom inte ihag fler broder an konstnaren i Stockholm. Nar jag dopte min son till Aron hade jag ingen aning om slakt med det namnet. Nu nar vi tittar pa kortet ser vi ju att de ar mycket lika till raga pa allt. Vill forsoka hitta mer info om gammle Aron.

Jag maste forsoka fa tag i boken ocksa.

Vi hors....

2009-02-10 @ 02:17:03
Postat av: Lille Stefan

Även jag tyckte om att läsa om mormors far och hans bröder! Mera!

2009-02-11 @ 08:42:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0