Väldigt söta små barn på 1950- och 1960-talet

Här kommer en kavalkad av oerhört söta små barn (klicka på bilderna så blir de större):1. Ingvar, Eskil, Roland, Karin
2. Harriet
3. Hasse
4. Berit
5. Katarina och Krister
6. Torleif, Sune, Jerry
7. Rolf
8. Tina

Vår med VolvonNär familjen åkte och hälsade på släkten for vi förstås i bilen, Volvo PV 444 (delad fram- och bakruta). Jag gissar att året är 1953 då Anita är fyra år och Ingegärd sju. Det ser ut som en tidig vårdag och jag ligger troligen i barnvagnen utanför bild, som den fyramånadersbebis jag är.

Flickan på verandanDen söta flickan med det charmiga leendet är Hedvig Margareta Andersson, 20 år, kallad Greta.

I Släthult 1929

Nu har jag lyckats installera scannern, så vi startar med hela skaran syskon i Släthult. På bilden syns också mormor/farmor Stina och - ja, vilka mer? Skriv och berätta i en kommentar.Från vänster: Ebba, Gunborg, Malin, Greta, Astrid, Valdemar.

Håll ut

Nu har jag installerat scannern, så det ska komma fler inlägg med gamla bilder. I helgen ska jag göra en djupdykning i mammas gamla spånkoffert som är full med fotografier och annat som jag inte tittat på sedan 2005.


Bettans barn har blivit stora

Tillfälligtvis har jag tagit bort lösenordsskyddet. Bettan kunde inte logga in, och vi vet inte varför. Är det någon annan som har haft problem med det? Var noga med versaler och inga prickar över a i Slathult!

Bettan skrev så här:

"Hej, Tycker det ar en mycket bra ide med en kusin blogg. Vet du om nan har slaktforskat? Kanske Ingvar? Jag vill folja upp det har med Aron. Min Aron fyller 14 och Erik fyller 18 nasta vecka. De gar bada pa samma Highschool det har aret. Erik ska troligtvis till Cal State University i San Fransisco nasta ar. Jag vickar pa en lagstadie skola."

Jag tipsade Bettan om Gertruds make Torgny, som gjort en del släktforskning. Det vore intressant att få veta mer om Bröderna.

Morfar är i tidningen

Tänk vilken betydelse ett foto kan ha! Mona, som jobbar på Laholms Tidning, använde bilden på morfarsbröderna i en krönika i tidningen.

Organisation

Tack för responsen jag fått allaredan! Till och med ett kusinbarn har visat intresse, och det är roligt!

Jag kommer till att börja med göra olika kategorier, så att man lätt kan söka på sin släktgren:

Morfar/Farfar
Mormor/Farmor
Gunborg
Greta
Ebba
Malin
Valdemar
Astrid
Släthult


Morfar och hans bröder

Det var detta inlägg på min andra blogg - Värnamobloggen -, och framför allt kommentarerna, som gav mig idén att starta en kusinblogg.

Vad som fick mig att tänka på min morfar var att jag för en tid sedan fick en fotokopia på honom och hans bröder. Dessa pojkar har jag hört talas om i hela mitt liv; morfar bodde kvar här i trakten, men bröderna gav sig ut i världen. Ända till Stockholm! Det var långt för 100 år sedan.Fotot är taget år 1906 och morfar, som står till höger, är 25 år. De andra stiliga gentlemännen är 16, 20 och 23 år. I syskonskaran fanns också två äldre systrar. Hur gick det för bröderna i livet? Jo min morfar blev lantbrukare och kommunalfullmäktigeledamot. Vad som hände de andra tre har författaren Ivar Lo-Johansson skrivit om i sin bok "Pubertet".


(klicka på bilderna för att förstora)

Ivar Lo-Johansson är 15 år när han går med i logen Hemmet. Främsta anledningen är att nykterhetslogen har ett bibliotek där endast medlemmar får låna böcker. Den som förestår biblioteket är den reslige mannen till vänster på bilden - min morfars bror. Där får den unge Ivar för första gången läsa bland annat August Strindberg tack vare Allan. Eftersom IL-J är född 1901 bör detta ha varit 1916.

Kvar i Småland finns den fjärde i brödraskaran på bilden, Anders, min morfar. Vid den här tiden har han och hans fru Stina, min mormor, tre döttrar och den fjärde, som är min mamma, föds 1918. Ytterligare två barn får de, den sista får de när de är 44 år. Både Anders och Stina är födda 1881 och är 30 år när de får sitt första barn.

Längre fram i boken får man veta att IL-J funderade på att bli konstmålare och gick i lära hos morfarsbrodern David, han som sitter i mitten på bilden. Dock insåg han att det var författare han skulle bli.

Välkommen till min nya blogg!

Välkomna alla kusiner, ättlingar efter Anders och Stina Andersson i Släthult!

Tanken med den här bloggen är att samla oss kusiner, som är spridda över stor del av Sverige, utbyta information om vad vi sysslar med, berätta om nya barnbarn, föra vidare anekdoter om förr i tiden, visa bilder från både förr och nu. Ja, precis vad vi själva vill!

"Jag får aldrig höra någonting om kusinerna nuförtiden" har jag hört flera säga. Förr fick man höra - antingen man ville eller inte - genom mostrarna (och där inräknas moster Rut) vad kusinerna haft för sig. Inte förrän nu, när bara moster Greta och Rut finns kvar, saknar man den där informationen, som verkligen inte kan betecknas som skvaller utan släkthistoria.

Den som vill får vara med, antingen genom att bara läsa, eller genom att skicka ett bidrag till mig som jag sen publicerar här. Jag tar gärna emot bilder och berätta då vad den föreställer och namn på de som är med. Vill du inte visa ansikten kan jag redigera bort dem. Men eftersom bloggen är lösenordsskyddad är risken inte så stor för felaktig användning.

Nu sätter vi igång!

Hälsningar

Berit

RSS 2.0