Pinnapå - stadsvandring i Värnamo till Tron, Hoppet och Kärleken

"Pinnapå" är en stadsvandring i Värnamo där skyltarna sitter på en typ av stol som påminner om inte bara stolstillverkartraditionen i Värnamo utan också i sin kulör för tankarna till John Kandells stol Camilla:
 
 
 
 
Jag stannade till på Lagastigen för att läsa om tjänstebostäderna som hörde till Värnamo sjukhus eftersom de ligger mig lite särskilt varmt om hjärtat. Tyvärr stämmer inte informationen helt.
 
Under mer än 10 år arbetade jag på Värnamo sjukhus med förmedling av bl a just dessa bostäder. Tidigare fanns även rum för anställda i anknytning till vårdavdelningar på lasarettet, men efter flytten till nya sjukhuset togs de bort och lasarettet revs.
 
 
I tre byggnader fanns det tjänstebostäder; Tron, Hoppet och Kärleken som de kallades i folkmun. De egentliga benämningarna var Läkarbostadshuset, Sjuksköterskebostadshuset och Sjukvårdsbiträdeshuset.
 
Tron nämns inte i informationen. Det är tegelbyggnaden med adress Lagastigen 16, nära där skylten står, och innehöll större lägenheter som hyrdes ut till läkare. Hoppet var inte lasarettets mottagning, utan möblerade lite större rum till sjuksköterskor. Där fanns åtta rum per två våningsplan med gemensam toalett och dusch. I Kärleken fanns 18 rum per plan med gemensamma toaletter i korridoren och bad/dusch i källarvåningen.
 
 
Hoppet
 
 
Kärleken
 
I både Hoppet och Kärleken fanns gemensamma utrymmen på varje våningsplan som kök och matrum. I källarvåningen fanns en samlingssal som kunde användas vid större sammankomster - inte bara av de boende utan också av andra anställda på sjukhuset.
 
Det är säkert många sjukhusanställda som fortfarande minns bädsofforna i de små rummen i Kärleken och den hiskeliga tapeten i källarlokalen i Hoppet!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0