Alla Helgons Dag

Värnamobloggen tillför lite Allhelgonastämning med hjälp av Björn Skifs:


Kommunfullmäktige i Värnamo



17 minuter kvar tills kommunfullmäktiges sammanträde börjar.

Sen blev det Europakorridor, finansiellt oväder, yrkande, bifall och motion.

Håller man sig framme kan man till och med bli bjuden på kaffe.

Det fanns plats för fler åhörare. Men andra satt kanske hemma och lyssnade på Närradion?



Värnamobloggar

Jag letar efter fler bloggare från Värnamo. Finns det? Jovisst gör det, flera politiker bloggar flitigt - Annie Johansson (c), Svante Olsson (v) och Raymond Petersson (c) t ex. De skriver enbart om partipolitiska frågor liksom många andra politiker gör.

Jag hittade några andra:

Johan Dahl, som skriver en hel del om fotboll.

Micke, som skriver om sitt liv med kompisar, träning och partaj.

Missy Elliot, som skriver om sitt liv som tvåbarnsmanna.

Har du fler tips?



Det regnar på Flanaden



Karusellerna snurrar.

Försäljarna av allehanda varor hoppas på god försäljning trots regnet.

Doften av friterade munkar ligger tät över Flanaden och Bruno Mathssons plats.





En cykel kostar såhär två timmar innan stängningsdags bara 300 kr mot tidigare 500.



Jag funderar på var jag har gjort av barnens alla gamla serietidningar. Man kanske kan få en hundring för en låda?


Ny Värnamobok!



Nu har han kommit på nåt att sälja, Thomas Lundh, som han önskade i Värnamo Nyheter i maj 2008.

Utdraget är ur hans nya bok.



Thomas Lundh startade försäljningen av "Skvaller från Värnamo" med att stå på Åbron i regnet bland andra marknadsknallar. Jag hoppas att han har ett release-party i kväll under mer torra (nåja) former. Torr är då inte boken; saftiga berättelser om värnamobor varvas med hans egna upplevelser i staden ända sedan unga år.

Värnamobloggen önskar lycka till med försäljningen!



Korv och kalsonger



En inte så vanlig kombination bland marknadsstånden på Friveckolördag i Värnamo är herrbenkläder och Bullens varmkorv. Dock fick man tillfälle här att införskaffa ett tvåpack av korta varor av känt märke, samtidigt som man stillade hungern med en kokt i bröd.



Herrarna kunde också välja bland traditionella modeller. En brynja kan värma skönt under skjortan i höst!



För den lite modigare gentlemannen kunde man för en billig penning skoja till de intima delarna med denna kreation i vackert brandgult.

Friveckolördag i Värnamo

Var ska sleven vara om inte i grytan? Var ska Värnamobloggen vara på Friveckolördag, om inte ute på stan? Lite regn och rusk hindrade inte oss som ville köpa plastpåsar, fårskinnstofflor eller honung.



Jag ber om ursäkt för den dåliga kvaliteten på film och bilder. Det är lite knepigt att samtidigt hantera kamera, kassar och paraply.





Visst känner man doften av varma sockerdoppade munkar och schweizermandel?



Vad var särskilt att märka på årets friveckolördagsmarknad? Fanns det något återkommande - ett tema?

Förutom regnet, förstås.

Jodå, det kommer fler inlägg om denna lördag. Men först ska jag göra som de flesta andra; dricka kaffe hemma i värmen och äta något gott jag köpt på Stigs konditori.





Oktobermorgon i Värnamo



I går när jag gick till jobbet lyste solen på höstlöven.



Det är den här delen av hösten jag tycker om. När årstiden har tagit sig själv på allvar och inte lever kvar i någon slags eftersommar.



Vad tycker ni om hösten?


Skvaller från Värnamo

På lördag är det Friveckolördag! Alla värnamobor vet vad det är, liksom de som bor i en radie av säkert 10 mil runt stan. I alla fall brukar det kännas som om hela kommunen och lite till söker sig till Värnamo just den här lördagen för att köpa schweizermandel, fårskinnstofflor och tröjor med roliga tryck. Det är omöjligt att ta sig fram i stan per cykel och varenda parkeringsplats är upptagen.

En nyhet i år är att bland andra marknadsknallar kommer Thomas Lundh att ha ett stånd och sälja sin nya bok. Den heter "Skvaller från Värnamo" och kommer att bli en, om inte kioskvältare så åtminstone en liten krusning i det stillastående vattnet i Liljan.

Med utlovade kapitel med titlar som "Jesus, Jonas Gardell och Sven Slättengren", "Gladsex i Apladalen", "Hjältarna i Folkets park" och "Värnamos nya maktelit" lovar jag att den kommer att bli omtalad.

Thomas Lundh är en känd värnamobo som journalist på Värnamo Nyheter och som även tidigare gett ut ett par böcker. Nu har han startat ett bokförlag, Gotj, vilket han skriver om på förlagets hemsida.





Snickarverkstad

Jag fick tillfälle att följa med till en snickare i bygden. Frågade om jag fick ta några kort inne i verkstaden och det var ok, "bara det inte kommer i nån tidning".

Internet är kanske lite mer än en tidning, men den här bloggen har inte ens spridning som Post- och Inrikes Tidningar. Jag accepterar förstås ändå att vara diskret.



Klicka på bilderna för att förstora dem!

I den här lilla verkstaden tillverkar innehavaren bland annat räfsor, en del bruksföremål för hemmet, reparerar träföremål och använder sin gedigna kunskap trots sin aktningsvärda ålder. Dessutom sågar han, snickrar och håller igång som vilken 50-åring som helst skulle avundas.

Några av maskinerna drivs med remdrift, flera har ansenliga år på nacken, alla fungerar perfekt.




Frän Värnamo till Ullared

I dag hittade jag Ullaredsbloggen! Den drivs av tre anställda i företaget och det är ju en helt lysande idé. För oss som gärna shoppar loss på Ge-Kå:s kan den vara en inspiration. Kanske också en uppladdning inför Ullaredssåpan, som börjar på tv i november.



Bilden är lånad från Aftonbladet.


Chaplin i Värnamo

På senaste tiden har jag ätit egenlagad mat på lunchrasten. Men ibland blir jag medlockad ut på stan av hungriga arbetskamrater. Senaste turen gick till Pizzeria Chaplin, känd som Värnamos första pizzeria. Nej, det var inte riktigt sant. Värnamos första pizzabagare! Sivan Tomic startade sin rörelse i Stadshuset och kallade den Napoli. Ett passande namn för en pizzeria! Restaurangen som finns där idag har kvar namnet, men är nu en lunchrestaurang.



Numera är Chaplin ett begrepp i Värnamo med sin spännande byggnad och inredning, samt Chaplin-inslagen naturligtvis.



Hela tiden byggs det om och till. Besöker man restaurangen i oktober ser den inte likadan ut som den gjorde i maj.



Menyn är dock densamma. Den här gången valde jag en pizza med fläskfilé och champinjoner. Den sedvanliga pizzasalladen och kolsyrat vatten på flaska till blev 80 kr att betala. Kaffe på maten ingick i priset.


Målningar och keramik i Hörle

På Galleri Hörle Slott pågår just nu en utställning med verk av Jill Ekberg och Ulf Ekberg.




Ulf Ekberg ställer ut i huvudsak målningar, medan Jill Ekberg har keramik.





Min favorit på utställningen är den här sfinxliknande hunden i sin båt. Det är Ulf Ekberg som skapat den.


Äta asiatiskt i Värnamo



Ett nytt inslag på Kyrktorget är den ambulerande matvagnen "Asian Grill". Framför Bror Marklunds skulpturgrupp "Mäster Olof" står dagligen parkerad detta fordon som innehåller en lunchservering med mat för avhämtning.



Vi provade dagens rätt härom dagen. Det gjorde även kommunaltjänstemän och andra hungriga, som köade för t ex wokad kyckling, grönsaker och ris.

Det smakade bra och kan säkert bli ett alternativ till de andra lunchrestaurangerna. Men 70 kr för att ta med sig maten i lådor till jobbet och dricka kranvatten till - det var inte särskilt billigt. Matställen där man får likvärdig mat med dricka och sittplats inomhus kostar 80 kr på många ställen.

Innan man vet ordet av...

... så står julen för dörren

För två veckor sedan cyklade jag till jobbet barfota i sandaler.

Vad ser jag titta fram bakom trädgårdsredskap och lövkorgar på City Gross?



Tomtedräkter och lucialinnen!

Det är väl rekord med tidig julskyltning? Eller vad ska man kalla en hel vägg med elljusstakar och centralt placerade adventsstjärnor?



Det var i går, den 5 oktober 2009.

Gamla Wernamo



Historiska sällskapet Gamla Wernamo har skaffat en hemsida!

Där kan man bland annat se att föreningen visar filmen "Värnamojournalen" den 14 oktober kl 18.30. Kom i tid till Församlingshemmet - förra gången filmen visades var det fullsatt.


RSS 2.0